Kroftovy pivovarské domy

Objekt se nachází při ulici U Prazdroje. Budova plní zároveň několik funkcí: brána s vrátnicí do areálu pivovaru, kuchyně s jídelnou pro zaměstnance pivovaru, vanové lázně a byty zaměstnanců. Půdorys objektu je nepravidelný, vycházející z protáhlého obdélníka v ose promyšleně zalomemného, čímž je umožněn vznik trojúhelníkového prostoru s branou do areálu pivovaru. K této zcela podsklepené budově se zvýšeným přízemím a 2-3 patry bytů je ve dvorní části připojena jednopodlažní obdélná stavba závodní kantiny zakrytá plochou střechou. Střechy hlavní budovy jsou valbové. Ve zvýšeném přízemí objektu jsou umístěny průjezdní brány, vrátnice, lázně, kantina s kuchyní, knihovna, obchod, byty a vstupní prostory čtyř samostatných schodišť k bytům ve 2. až 4. nadzemním podlaží. Kromě vstupů k těmto čtyřem schodištím a vlastní brány je do objektu z ulice vstup do knihovny, vrátnice a kantiny, do které směřují i samostatné vstupy z vlastního areálu pivovaru. Architektura objektu je pozoruhodná ve svých funkcích, ale také ve svém formálním vyjádření. Střední část budovy je řešena symetricky, fasáda členěna moderně pojatými pilastry a lodžiemi. Na střechách jsou umístěny trojúhelné štíty, stavbu pak zakončuje v ose umístěná věžička. Postarnní části uličního průčelí jsou pročleněny parapetními a nadokenními římsami. Fasády jsou provedeny ve dvou odstínech břízolitu, okna jsou dřevěná, střechy z pálené taškové kratiny, vikýře a věžička pokryty měděným plechem. Za pozornost stojí mříže ve vstupní bráně se znaky plzeňského pivovaru, zlacené letopočty 1842 - 1932 ve fasádě mezi 2. a 3. nadzemním podlažím, ale také vlajkové tyče, osvětlovací tělesa a truhlářské práce ( dveře, okna, prosklené příčky v interiérech). Ve vestibulu u vrátnice je umístěna bronzová pamětní deska připomínající okolnosti postavení budovy. Desku vyrobila firma F. Anýž.