předměstský dům

Dům na obdélném půdorysu o rozměrech cca 10 x 15 metrů (delší osa východ – západ), situovaný při severním předmostí dříve Saského, dnes Rooseveltova mostu, západním průčelím obrácený do ulice U sv. Rocha. Objekt o dvou nadzemních podlažích a podkroví vloženém do krovu mansardové střechy s polovalbami v západním a východním průčelí. Krytina pálená - tašky bobrovky. V ploše střechy umístěno na severní i jižní straně 5 volských ok. Stěny objektu jsou rámovány lizénami, stejně tak i oba lichoběžníkové štíty. Západní průčelí člení v přízemí i v patře dvojice sdružených oken, ve štítu dvě obdélná okna, východní průčelí včetně dvouosé, zde nejsou okna sdružená. Severní průčelí je uzpůsobeno jako vstupní, ze dvorku před západním koncem severního průčelí pokračuje při severním průčelí schodiště s pískovcovými stupni na pavlač v patře, odkud je vstup do příčné chodby. Pod pavlačí za schodištěm vstup do chodby v přízemí. Na východním konci severního průčelí připojen dodatečně záchodový přístavek provedený z cihel. Pavlač je kryta přesahem střechy. Vlevo od vstupu do patra umístěno jedno obdélné okno. Okna jednotného formátu – špaletová, dvojitá, dvoukřídlá, v líci fasády, členěná na šest tabulek. Zdivo objektu je smíšené s převahou pískovcových kvádrů, fasády hladké štukové.