činžovní dům

Řadový dům o 1 podzemním a 3 nadzemních podlažích, přibližně obdélného půdorysu, zakryt sedlovou střechou (sklon menší než 45o), krytina pálená - bobrovky. Celá budova je zděná z cihel, stropy nad chodbami, schodištěm jsou zaklenuty. Stavba je orientována k ulici jižní , pětiosou symetrickou fasádou. Ve střední ose vstup, nad ním v 1. patře obdélný arkýř, nesený 2 mohutnými konzolami. Ve 2. patře, na střeše arkýře, je terasa opatřená původně litinovým zábradlím. Obě krajní osy vyneseny mělkými rizality, kde jsou ve všech nadzemních podlažích dvojice sdružených oken. Všechna okna jsou obdélná, za špaletou, dřevěná, čtyřkřídlá (v čele arkýře je okno šestikřídlé, v bocích dvojkřídlé), křídla nečleněná, otevíraná dovnitř. Vstupní dveře jsou dřevěné, dvojkřídlé, s půlkruhovým nadsvětlíkem. Přízemí: pásová bosáž až do úrovně "nadokenní římsy", která zde má podobu lišty. Na rizalitech přerušeno toskánským pilastrovým řádem. "Dórské kladí" přechází v kordonovou římsu, probíhá přes celé průčelí (přerušeno arkýřem). První patro: orámování všech oken (mimo arkýř) provedeno shodně: na kordonové římse stojí sokly dvojic (nebo trojic - v případě sdružených oken) polosloupů s ionskými hlavicemi, které nesou kladí. Na kladí navazují trojúhelníkové frontony. Parapety pod okny, kromě arkýře, vyplněny kuželkami. V úrovni krycích desek na soklech probíhá přes průčelí, včetně arkýře, průběžná podokenní římsa. Druhé patro: okna a dveře orámovány profilovanými šambránami, podokenní i nadokenní římsy neseny konzolami. V 1. a 2. patře jsou oba rizality zvýrazněny nárožní bosáží, volné plochy mezi články jsou kvádrovány. Průčelí ukončuje mohutná hlavní římsa (okapní žlaby nad římsou) opatřená konzolami, pod konzolami probíhá zubořez obdobný jako pod kordonovou římsou, pod ním pás s girlandami.