kostel sv. Paraskevy

Ve středu města na křižovatce ulic B. Němcové a Rodkovského se v mírně svažitém terénu nachází stavba srubového roubeného kostela. Kostel sv. Paraskivy na obdélném půdorysu je jednolodní stavbou orientovanou přibližně v ose západ-východ, s odsazeným, pravoúhlým presbytářem a hranolovou věží. Stavba na kamenné podezdívce má na východní straně před vstupem dvouetážové loubí, nad nímž vyrůstá hranolová věž se zvonovým patrem zakončeným ochozem se čtyřmi nárožními vížkami a středovou vysokou jehlancovou střechou završenou makovicí s křížem. Na loubí navazuje v obou etážích po stranách lodi pultová střecha s výrazným přesahem a velkým sklonem střešních rovin, přičemž tyto roviny na sebe navazují. Střecha je nesená krakorci. Valbová střecha se štítem je nad presbytářem a nad západní částí lodi. Stěny kostela zvenčí pokrývají úzké šindele ukončené špičkou, střechy pokrývá šindel. Vstup do plochostropého podvěží a samotného chrámu vede pod loubím vstupem se segmentovým záklenkem. Nad vstupem je nápis v církevněslovanském jazyce: Robjach 1641 misjaca jjul 29. Dveře jsou pobity kováním, na ostění kolem nich jsou vyvedeny ryté spirály a růžice. Vnitřní prostor kostela je dělen na tři části, a to plochostropou předsíň, loď a presbytář. Loď, zhruba od poloviny své výšky užší, je zaklenuta deštěnou segmentovou klenbou. Loď i presbytář jsou osvětleny malými, pravoúhlými okenními otvory. Do presbytáře se vstupuje po dvou stupních. Interiéry lodi a presbytáře mají deštěný obklad. Hudební kruchta ve východní části lodi spočívá na čtyřech hranolových pilířích.