sokolovna

Samostatně stojící dominantní budova umístěná poblíž soutoku řek Radbuzy a Mže. Stavba zhruba obdélného půdorysu má zvýšený suterén, přízemí a jedno patro. Hmotově lze stavbu rozdělit na dvě části. První (jižní), která zabírá zhruba třetinu půdorysné plochy stavby, tvoří vstup s portikem, vestibul, předsálí s hlavním schodištěm a několi dalších místnosti. Ve druhé (severní) části je situován především hlavní sál, který zasahuje i do 2.NP svými galeriemi nesenými na arkádách. Objekt je zastřešen systémem zvalbených střech, uprostřed druhé části je opatřen věžičkou umístěnou nad hlavním sálem. Hlavní průčelí v první (jižní) části je opatřeno mohutným portikem, členěným čtyřmi mohutnými pilíři a zakončeným balustrádou. Hlavní průčelí je pětiosé, jeho fasáda je v hlavním i bočních průčelích členěna bosáží v oblasti celého suterénu i zvýšeného přízemí. Boční průčelí jsou symetrická čtyřosá. První patro je odděleno od zvýšeného přízemí profilovanou kordonovou římsou. V úrovni 1. patra jsou pak opatřena bosáží jen nároží a zbytek fasády je hladký. Nad bohatě profilovanou korunní římsou je osově symetricky umístěná atika tvaru renesančního štítu, na jejímž vrcholu je plastika sokola v letu. Východní i západní průčelí druhé (severní) části je osmiosé, v první a poslední ose jsou umístěny převýšené rizality. Fasády těchto průčelí jsou rovněž členěny bosáží podobně jako hlavní průčelí. Všechna průčelí jsou lemována předsazenou profilovanou korunní římsou členěnou zubořezem. Severní průčelí je sedmiosé s bočními jednoosými rizality. Fasády jsou členěny obdobně jako na bočních průčelích.