městský dům

Měšťanský řadový dům, postavený na úzké hluboké parcele. Do ulice třípatrový, čtyřosý, s vysokým trojúhelníkovým štítem. Průčelí ve střední ose vypouklé výrazným konvexním útvarem - v prvním patře ve formě arkýře, ve druhém je vytvořena lodžie a ve třetím pouze balkon, plynule vylehčené a zúžované směrem vzhůru, mající tvar brouka. V přízemí je v ose průčelí vchod sedlového tvaru s půlkruhovým nadsvětlíkem, s původními dřevěnými vyřezávanými dveřmi, v horní části a v nadsvětlíku prosklené, s původní mříží. Zdobení křivkovými liniemi s motivy stylizovaných rozet, kruhů, kalichů, květů a listů. Po stranách nové, stylové, dřevěné výkladce se zaoblenými horními rohy, včetně vstupů do dvou obchůdků. Nad výkladci je prostor pro firemní štítek - fasáda v oválu prohloubena. Sokl obložen mramorovými deskami. První patro člení tři okna. Po stranách obdélná, dvoukřídlá, od nadsvětlíku členěného svislými příčkami oddělená překladem. Šambrána okno iluzivně zaobluje. Pod okny je vystouplá oblá římsa, nad okny vystupuje rovná profilovaná římsa, jíž se na spodu drží ve štuku provedená vodní vážka. Ve středním arkýři, oble vystupujícím z pilířů po stranách vstupu (hlavici znázorňují obdélníky se štukovým zdobením, s motivy lístků, květů a bobulí) je sdružené okno tvaru oválu. Ten je zvýrazněn šambránou. Okno je dvěma svislými zděnými příčkami a vodorovným překladem členěné na šest částí. Střední okno je dvoukřídlé, ve spodní části členěné příčkami, jen zde je vystouplá podokenní římsa. Nadsvětlíky mají svislé příčky. Původní zasklení postranních částí je vypouklé. Parapetní výplně s plochým štukovým rostlinným ornamentem. Ve druhém patře jsou postranní okna členěna jako okna pod nimi, avšak s dřevěným poutcem, s vystupující podokenní římsou, parapet se štukovou výplní. Ve střední části je lodžie se zaoblenými postranními stěnami - zaoblení včetně šambrány v omítce vychází pod parapetem spodního oblého okna a pokračuje až nad balkon ve třetím patře. U oblé balustrády lodžie (zděné, resp. betonové pilířky a mohutné madlo) vycházejí dva převýšené pilířky ze svislých příček spodního patra, které přecházejí i přes profilovanou římsu arkýře v úrovni stropu patra. Vstup na balkon je dvěma balkónovými dveřmi, v horní části s členěním ostatních oken, se zaoblenými horními rohy. Nahoře mezi okny, pod vypouklou, oblou podlahou balkonu, je maska lidské hlavy. Do úrovně třetiny výšky oken je omítka domu s iluzivním kamenným obkladem. Výše, nad meziokenní římsou, jsou základní plochy z hladké, kletované omítky. Až nad touto římsou jsou postranní okna lemována vystupující šambránou, u všech oken je v nadpraží vystouplá římsa. Ve třetím patře jsou stejně členěná okna i balkonové dveře, jako v patře druhém. Balkon, méně vystouplý než lodžie, je lemován zdobným kovářským zábradlím. Pod postranními okny jsou v omítce jednotlivé barevné skleněné dlaždice. Mezi okny třetího patra, s horní úrovní ve výši poutce, mělce vystupuje široký pás s barevným sgrafitem s motivy brouků scarabeů. Barevný sgrafitový pás probíhající ve tvaru segmentu nad středovými balkonovými dveřmi opticky uzavírá jeden z oválů střední části průčelí. Je na něm motýl znázorněný stylizovanými květy. Pod úrovní hlavní římsy jsou nad osami oken dva erby (v erbu tři malé erby). Nad postranními okny jsou ležaté obdélné zapuštěné niky se sgrafitovou šachovnicí, nad nimi oblá římsa. Dům vrcholí ve střední části vysokým a strmým trojúhelným štítem se zaobleným vrcholem, s jedním oknem, od poloviny výšky lemovaným pilastry a členěním dalšími vystupujícími plochými křivkovými pásy, mezi nimiž je plocha vyplněna barevným květinovým sgrafitem. Tím je znázorněn další motýl. Po stranách je navýšení atiky zvlněnou atikovou římsou, s převýšenými válcovými sloupky po stranách a při štítu profilovanými a zakončenými šišticemi. Do úrovně třetího patra přesahují sloupky formou přípor a mají ve spodní části beraní hlavy. Ty jsou napojeny na prohloubené ležaté obdélníky s rostlinným štukem. Sedlová střecha domu včetně štítu je kryta pálenými taškami bobrovkami. Štíty vyčnívající nad sousedící domy i celá dvorní fasáda jsou hladké bez ozdob.