venkovský dům

Dům zděný s převahou kamene, omítaný, situovaný v mírném svahu, v těsném sousedství usedlosti čp. 7. Objekt přízemní, na obdélném půdorysu, krytý sedlovou střechou s taškami a trojicí vikýřů typu „volské oko“. Západní vstupní průčelí, orientované do ulice K Sadu, má v ose obdélný vchod v kamenném ostění, přístupný ze zápraží po jednom kamenném schodu. Dveře jsou dřevěné s nadsvětlíkem. Vpravo od vstupu dvojice obdélných dvoukřídlých dvojitých oken v líci, zvýrazněných barevným rámováním v omítce. Vlevo od vstupu okno do komory – stejného typu, ale v ploché šambráně. Jižní průčelí člení trojice obdélných oken stejného typu jako v západní stěně, dvojice oken vlevo vede ze světnice, pravé okno ze světničky. Jsou zvýrazněna barevným rámováním v omítce. Korunní římsa je fabionová. Trojúhelný štít je lemován širokým plastickým páskem, v ploše štítu trojice obdélných naležato posazených oken v kamenném ostění – dvě uprostřed a jedno ve vrcholu štítu. Severní štít prostý, omítaný, bez okenních otvorů. Na severní straně na dům navazují novější nízké dřevěné kolny, kryté pultovou střechou, v jejich prostoru drobný kamenný sklípek. Východní strana objektu přímo přiléhá k hospodářské budově usedlosti čp.7.