plynojem Pražské obecní plynárny

Bývalý plynojem Pražské obecní plynárny První tlakový kulový plynojem v České republice, postavený jako součást Pražské obecní plynárny. V roce 1932 ho realizovala firma Vítkovické hutní těžařstvo (strojní zařízení dodala firma ČKD). Kulový plynojem byl postaven na 8 zdvojených nohách nýtované ocelové konstrukce, směrem nahoru se rozšiřujících a při napojení na hmotu vlastního plynojemu zaoblených. Podpory jsou ukotveny v kvádrových betonových základech. Vlastní plynojem je provedený v ocelovém plechu o tloušťce 14mm, z vnější strany je spojený systémem vertikálních a horizontálních pásů s několikařadovým nýtováním na dvojitých stykových deskách. V místech průstřelu plynojemu z roku 1945 je menší kruhový terč.