strojírny - hala býv. firmy Horák a Hlava

Halu nalezneme v Libni, mezi ulicemi Voctářova a Vojenova, jako součást většího areálu někdejších průmyslových podniků. Jedná se o objekt bývalé firmy Horák a Hlava, který sloužil pro výrobu specielních zvedacích strojů a vozidel. Půdorysné rozměry cca 83 x 21m, výška přes 7m. Nosnou konstrukci střechy tvoří 13 obloukových příhradových sbíjených vazníků s dřevěnými táhly, tzv. systém Štěpán. Rozpon vazníků dosahuje 20m. Vazníky stojí na litinových příhradových sloupech, respektive na zděných příporách. Obvodový plášť tvoří omítaná zeď z plných cihel. Halu osvětluje 15 původních, příčně ložených, sedlových světlíků ocelové kostry s větracími šachtami (patrně původními). Střešní plášť je tvořen dřevěnými trámky s prkenným záklopem a zespoda omítaným bedněním. Funkci krytiny plní asfaltové pásy. Štítová fasáda, sjednocující halu s přístavbou, odpovídá stylu moderny 1. republiky: stupňovitý štít, široká římsa, subtilní opěráky. Vybraná hala představuje nejhodnotnější objekt stávajícího souboru staveb, který je torzem někdejšího rozsáhlého průmyslového komplexu a který bude kompletně demolován.