radnice

Mohutný dvoupatrový reprezentační palác stojící v řadě domů na severní straně náměstí Republiky. Hlavní jižní průčelí obrácené do náměstí je pětiosé, završené vysokou atikou se třemi štíty. Střecha sedlová, s hřebenem rovnoběžným s uličním průčelím, po stranách vymezená renesančními štíty z režného cihelného zdiva, krytá prejzy. K severu vybíhá západní dvorní dvoupatrové křídlo. Hlavní průčelí má vysoké bosované přízemí, v jeho ose je umístěn vstupní jednoduchý polokruhem zakončený portál s bosovaným ostěním. Po stranách vstupu obdélná okna s profilovaným kamenným ostěním s uchy a přímou profilovanou nadokenní římsou, chráněná mřížemi. Přízemí od patra odděluje pásová kordonová římsa. Plocha fasád je v úrovni prvního a druhého patra cele pokryta figurální a ornamentální sgrafitovou výzdobou, nároží jsou bosovaná. V úrovni prvního patra pět vysokých obdélníkových oken s plochým ostěním s uchy a přímou nadokenní římsou, podepřenou po stranách volutovými konsolami. Nad nimi v mezipatře pětice čtvercových oken v kamenných ostěních s uchy s přímou nadokenní římsou, tři pravá okna jsou slepá s dřevěnými žaluziemi. Ve druhém patře v pěti osách vždy dvojice sdružených oken v kamenných ostěních se společnou podokenní a přímou nadokenní římsou. Sgrafitová výzdoba: Mezi okny prvního patra umístěna figurální sgrafita zobrazující plzeňský městský znak a tří české panovníky spojené s Plzní - Václava II., Jana Lucemburského a Rudolfa II. Nad okny prvního patra vloženy sgrafitové trojúhelné frontony, mezi nimi symboly městského znaku a uprostřed datace 1910. Mezi okny mezipatra provedena sgrafitová výzdoba s českými a latinskými nápisy, vztahující se k původu jednotlivých částí městského znaku, nad nimi v úrovni nadokenní římsy nápis TATO / BUDOVA / VYSTAVĚNA JEST / K SLUŽBĚ / MĚSTA L.P. / MDLVIII. Nad okny mezipatra je vyobrazeno pět typických plzeňských živností: kovy zpracující řemesla, pivovarnictví, obchod, stavitelství a sochařství. Mezi okny druhého patra alegorie Práva, Války a míru, Spravedlnosti a Pravdy. Nad okny druhého patra probíhá mohutné kladí se sgrafitovým rostlinným dekorem, uprostřed s letopočtem „15 AD 58“, nad ním výrazně vysunutá cihelná korunní římsa. Průčelí završuje vysoká atika z režného cihelného zdiva s trojicí štítů s volutovými křídly. Atika je rytmizovaná pilastry, které podpírají kladí a korunní římsu, v prostředním poli jsou hodiny se zlacenými ciframi a ručičkami. Atikové štíty člení horizontálně římsy, podepřené volutovými konsolami, a zdobí čučky s korouhvičkami, umístěné i mezi jednotlivými štíty. Na střeše je několik zdobných komínů a barokní polygonální hodinová vížka, krytá plechem, s lucernou a bání. Boční fasády, vystupující nad střechy sousedících domů, zdobí sgrafitová bosáž. Boční průčelí završují velké cihelné štíty, horizontálně členěné římsami, s volutovými křídly a čučky. Dvorní průčelí je trojosé; v přízemí vpravo vysoký bosovaný portál s polokruhem zaklenutým vstupem, ve dvou levých osách pozdně gotická okna s profilovaným ostěním a záclonovými oblouky, fasádu v úrovni přízemí člení pásová bosáž, provedená v omítce. Fasáda prvního a druhého patra je novorenesanční s psaníčkovým a ornamentálním sgrafitem, okna obdélná v kamenných ostěních, v úrovni prvního patra s uchy a přímými nadokenními římsami; okna v úrovni druhého patra jsou menší. Severní část objektu vybíhající do dvora je kryta plochou terasou, chráněnou nízkou zvlněnou atikou s volutovými štítky doplněnými čučky. Západní dvorní křídlo je dvoupatrové o 7 osách, kryté sedlovou střechou. Fasády ve východním průčelí jsou členěné obdobně jako dvorní průčelí hlavní budovy - v přízemí s pásovou bosáží a velkými obdélnými okny s profilovaným ostěním a záclonovými oblouky. Západní průčelí křídla, obrácené do dvorku sousedního Císařského domu čp. 290, je trojosé, v úrovni přízemí i prvního patra velká obdélná pozdně gotická okna se záclonovými oblouky, v patře sdružená.