byt továrníka Otto Herrmanna

Byt upravený v letech 1933-1935 pro obchodníka s textilním zbožím Otto Herrmanna se nachází v 1. patře dvoupatrového řadového činžovního domu. Dům má obdélný půdorys s dvorním křídlem v příčné ose. Je řešen jako dvoutrakt, se schodištěm v centru dispozice. Hlavní průčelí je šestiosé, s hlavní vstupem ve 3. ose zprava. Byt vznikl adaptací staršího bytu. Zaujímá celé podlaží a jeho uspořádání se odvíjí od hlavního schodiště v centru dispozice, z jehož podesty je vstup do navazujících komunikačních prostor bytu. Kolem jejich obvodu jsou pak uspořádány jednotlivé pokoje, které jsou navzájem průchozí a většinou mají ještě vlastní vstup z předsíně či chodby. Reprezentativní prostory jsou umístěny ve V traktu při uličním průčelí (obytný pokoj, jídelna); v Z traktu je ložnice, chodba s předsíní a kuchyně a ve dvorním křídle se nachází dětský pokoj, sociální zařízení a koupelna. Součástí návrhu úpravy bytu bylo schodiště ze zahrady se vstupem do dětského pokoje, které pravděpodobně nebylo realizováno. Rozloha bytu je kolem 200 m2. Činžovní dům prošel složitějším stavebním vývojem. Byl vystavěn v roce 1884 jako jednopatrové stavení; o 10 let později byl rozšířen o jednopatrové dvorní křídlo a v roce 1900 proběhla nástavba druhého patra. V září 1933 byla zahájena adaptace 1. patra domu (včetně zřízení kanalizace) pro Otto Herrmanna, spolumajitele firmy pro obchod se střižním a galanterním zbožím, koberci, prádlem a hotovým šatstvem (uv. také jak „výroba a tovární sklady textilního zboží“). Do hotového bytu se manželé Herrmannovi se synem nastěhovali na počátku roku 1935. Práce prováděla firma J. a V. Pašek, stavitelé v Plzni. Autor návrhu je dosud neznámý a je zvažován Norbert Krieger nebo případně i Leo Meisl, kteří byli častými autory návrhů staveb, realizovaných pro plzeňskou prvorepublikovou židovskou klientelu. Naskytuje se zde i jistá podoba s tvorbou A. Loose (je zde např. použito stejné topné těleso v koupelně, zabudovaný trezor v šatní skříni, skleněné podložky pod vypínače, stejně jako v bytě O. Semlera na Klatovské tř. 110, kde je předpokládána Loosova účast při zpracování návrhu úpravy tohoto bytu.