městský dům Císařský

Dvoupatrový řadový dům o 6 okenních osách s podélně položenou sedlovou střechou, krytou prejzy. Stojí na 2 gotických parcelách. Přízemí je prolomeno 5 polokruhem zakončenými otvory, z nichž první zleva je jednoduchý portál v pravoúhlém rámci s rovnou profilovanou nadpražní římsou, ve cviklech s datem 1793. Zcela vpravo rovněž portál, podobné skladby, ve cviklech s datem 1565. Uprostřed 3 vysoká okna, stíněná rovněž vodorovnými profilovanými římsami a obtažená plochým ostěním, v pravém z nich je umístěn jeden ze vstupů do objektu. První i druhé patro člení sled obdélníkových oken v plochém rámci s vypouklým nadokenním vlysem, nad nímž markantně vystupuje profilovaná římsa. Fasáda je ukončena profilovanou korunní římsou. Stavba je odepřena trojicí opěráků, dosahujících až do výše 1. patra. Na nové konzole středního opěrného pilíře je osazena kamenná socha sv. Rolanda, tzv. Žumbery (a) . Dvorní fasády jsou hladké, při západní stěně 1. patra probíhá otevřená pavlač. a) socha sv. Rolanda, tzv. Žumbery Pískovcová plastika v životní velikosti osazená na novější kamenné konzole na středním pilíři v průčelí domu. Rytíř v brnění a přilbě, opírající se levou rukou o štít, v pravé držící halapartnu. Plastika z doby po polovině 17. století původně stávala na nejstarší městské kašně v severovýchodním rohu náměstí, v 70. letech 18. stol. byl do středu nádrže postaven sloup se železnou trubkou, kudy proudila voda do hlavy sochy. Po vybudování moderního vodovodu byly kašny zrušeny. Socha Žumbery před 1. světovou válkou opravena sochařem O. Waltrem a v r. 1919 osazena na Císařský dům.