Kolomazná pec

Do svahu vestavěný komolý kužel asi 500 cm vysoký, nahoře otevřený kruhovým otvorem o průměru asi 250 cm, zakrytým novodobou mříží. Pec je zděná z lomového kamene s cihelnými yvsprávkami.. Vnitřní plášť je nově vyzděn z cihel. Stěny jsou vyduté. Dolní vnější průměr asi 560 cm. Na západní straně je asi 100 cm vysoký otvor, segmentově zaklenutý, opatřený novodobou mříží. Po jeho stranách je po menším otvoru stejně zaklenutém. Zdivo je nahoře asi 70 cm silné. Uvnitř kamenná podlaha, snižující se k velkému otvoru. Nad objektem novodobé dřevěné zastřešení. Pece mívaly dva pláště s meziprostorem. U zdejší pece se zachovala část vnějšího pláště. Původně nevelký vrcholový otvor se při pálení zakrýval kamennou deskou, vstupní otvor dvířky. Meziprostor se buď vyhříval ohni udržovanými u krajních otvorů (tím ve vnitřním prostoru probíhala destilace) nebo se v něm srážely výpary z vnitřního pláště na tekuté produkty, které vytékaly obvodovým žlábkem do sběrných nádob u krajních otvorů ve vnějším plášti. V tom případě se pro dosažení potřebné teploty zapalovala přímo náplň vnitřního pláště (dřevo se smolou) a hoření se regulovalo průduchy u vrcholu pece. Po svažité podlaze vnitřního pláště vytékaly z jímky před vstupním otvorem základní produkty procesu. Prostor před pecí býval kryt přístřeškem na ochranu sběrných nádob, paliva a obsluhy. Jeho pozůstatkem jsou oba krajní valy. V prameništi západně od pece byly jímky na potřebnou vodu s přístupovou cestou přes močál. Jediná dochovaná pec z původních 8 kolomazných pecí v plzeňských lesích (dle stavu z r. 1820).