sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

a) rytíř I. b) rytíř II. c) ornamentální výzdoba Zděný omítaný čtyřpatrový řadový dům o 5 okenních osách. V přízemí a v 1. patře obchodní místnosti, 2. a 3. patro mají po pěti polokruhem zakončených oknech, 4. patro je prolomeno 3 sdruženými polokruhem zaklenutými okny. Nad konzolovou korunní římsou nástavec s trojúhelným atikovým štítem, v jeho ploše trojice vedle sebe prolomených nik se sochařskou výzdobou. Nad okny 3. patra sgrafitová rustika. Nad ní ornamentální vlys listových rozvilin s lvíčaty a orly na zlatém pozadí, uprostřed štít s písmenem A. Mezi okny 4. patra dva rytíři na koních ve zbroji, nad krajními okny ornamenty, nad prostředním letopočet 1894. U levého rytíře signatura: Aleš 94. Vše střídmě kolorováno v barvách bílé, červené, žluté a hnědé na zlatém pozadí. Ve štítu některé výplně pokryty ornamentálním sgrafitem. Ve střední výplni atiky domovní znamení – červené srdce. a) rytíř I. Rytíř v plné zbroji na koni v helmici se spuštěným hledím, v pravé ruce dřevec, v levé štít, připraven k turnaji. b) rytíř II. Rytíř v plné zbroji na koni v helmici se spuštěným hledím, v pravé ruce dřevec, v levé štít, připraven k turnaji. c) ornamentální výzdoba Pás rozvilin pod okny 4. patra, v nich souměrně ke středu vždy dva orli a dva lvi, ve středu kartuše s písmenem „A“. Volné plochy 4. patra a štítu vyplněny rozvilinami, granátovými jablky. Nad středním sdruženým oknem letopočet 1894