městský dům Principálovský

Zděný omítaný rohový jednopatrový dům o 6ti okenních osách do náměstí a 14ti osách do Františkánské ulice, vesměs sdružených oken (po dvou). Obě fasády prostupuje vysoký pilastrový řád s toskánskými hlavicemi, vyrůstající ze soklu a nesoucí vlys i korunní římsu domu, která vytváří do náměstí trojúhelníkový štít. V ose přízemí průčelí do náměstí je osazen monumentální pískovcový portál zaklenutý stlačeným obloukem. Portál je rámován svazkovými pilastry, nesoucími zalamující se kladí s římsou vypjatou do segmentového štítu, ve cviklech akantový ornament. Portál do Františkánské ulice je osazen v ose východní fasády – zaklenut polokruhem, rámovaný edikulou kanelovaných renesančně dorských polosloupů na stylobatech s rolwerkovými kartušemi, nesoucích ionské kladí s vypouklým vlysem, pokrytým festonem obilních klasů. Cvikly a vrchol archivolty zdobí rolwerkové kartuše. Okna v přízemí i patře sdružená, obdélníková v jednoduchých rámcích, s profilovanou podokenní římsou, v patře navíc s parapetem o vpadlém poli, který dosedá na mezipodlažní pásový kordon. Nadokenní římsy splávkové. Do ulice Františkánské je nad korunní římsou nástavba o šesti okenních osách, pročleněná obdélníkovými okny a lesenovými rámci.