městský dům "U zlatého slunce"

Měšťanský dům se čtyřkřídlou dispozicí na obdélném půdorysu s vnitřním dvorem. (Původně na půdorysu písmene U, který byl druhotně doplněn vestavbou). Přední křídlo s hlavním průčelím do Prešovské ul. je nejhlubší. Je zcela podsklepené, ze sklepa vstup do historického podzemí. Má 3 NP a podkroví. Pravé, mělčí křídlo také o 3 NP a podkroví bez sklepních prostor, svým průčelím se obrací do Sedláčkovy ulice. Dvorní křídlo je částečně podsklepené, o 3 NP a podkroví. Levé křídlo bez podsklepení, pouze o 2 NP s prosklenou verandou ve 2. NP. Střecha je mansardová, krytá prejzy. Hlavní průčelí je osově symetrické o pěti okenních osách. V přízemí je v prostřední ose prolomen vstup, do kterého je osazen portál (střídmě profilované ostění s těžkými hranolovými hlavicemi při výběhu archivolty a s vrstveným klenákem ve vrcholu jejího oválného oblouku). V ostatních osách jsou obdélná okna ve stuhových šambránách. Přízemí je vodorovně ploše pásováno. Patra člení řád sdružených pilastrů s čabrakovými hlavicemi, na něž dosedají úseky kladí, podpírající korunní římsu. Nárožní pilastry jsou podloženy horizontálními rustikovanými pásy. Okna obou pater ve zdobných šambránách – v 1. patře obdélníková nebo ukončená odsazeným polokruhem, mají supraporty se stříškovou nebo zvlněnou římsou; okna 2. patra obdélná s uchy. Nad hlavním vstupem vyhloubena velká v půdorysu eliptická nika, prostupující oběma patry a střechou, zaklenutá konchou, v ní v 1. patře balkon s rokokovým kovaným zábradlím s pozlacenou korunkou uprostřed, nad oknem ve 2. patře domovní znak zlaté slunce a po jeho stranách letopočet 1777. Průčelí do Sedláčkovy ulice osmiosé, hlavní římsa se v úseku dvou středních os vzdouvá do půloválného štítu.