zámeček Rokoska

Původně viniční usedlost Rokoska se rozkládá na hřebeni vysokého návrší nad Libní. Její dominantní postavení zastiňují pavilony nemocnice Na Bulovce. V 16. století se v okolí nynější usedlosti rozkládala řada vinic. Na konci 18. století došlo k jejich spojení do rukou staroměstského měšťana Pavla Federera. Název "Rochoska" je doložen k roku 1717. Během 18. století byly vinice proměňovány na pole a jinou zemědělskou půdu. Ke zvelebení usedlosti došlo za Prokopa Gindleho, kromě obytné budovy, bytu pro šafáře zde byla velká nádrž na vodu, okrasná zahrada, skleník s pomerančovníky apod. Na konci 19. st. sloužila usedlost jako obecní chudobinec. 1903 koupila usedlost pražská obec, která zde chtěla zřídit vychovatelnu. Tu nakonec vystavěla opodál a Rokosku upravila. Ze staveb usedlosti zůstal jen zámeček a kaple. R. 1954 se usedlost stala součástí nemocnice Na Bulovce. Usedlost situovaná na hřebenu terénní vlny je ze severu obklopena parkem. Usedlost tvoří budova zámečku, dále na západ kaple, zahrada se nedochovala, jediným pozůstatkem je terasa před jižní stranou usedlosti.