boží muka
Plzeň-město
Bolevec
Bolevec
boží muka
renesanční

anotace

Příklad renesančních sloupkových božích muk neznámého lidového tvůrce. V místě měla tato kamenická tvorba svoji tradici, tato boží muka jsou typická pro Bolevec a okolí.

dějiny

Renesanční, počátek 17. století; k místu se váže pověst o vraždě řezníka (viz. reliéf zkřížených seker).

popis

Boží muka jsou situována vpravo od silnice Plzeň – Záluží, asi 1,2 km severně od hájovny Dostálka, na okraji vzrostlého lesa asi 30 metrů od komunikace, při žlutě značené naučné Sigmondově stezce. V jejich sousedství je instalována jedna z tabulí této naučné stezky, pojednávající o smírčích křížích. Z původních renesančních sloupkových božích muk dnes stojí na místě pouze hranolový sokl na nízkém čtvercovém podstavci. Sloupek s torzem krycí desky je nyní deponován v nedaleké hájovně Sofronka (Správa veřejného statku města Plzně). Na nízkém čtvercovém podstavci stojí čtyřhranný hladký sokl, na jehož čelní (jižní) straně jsou v reliéfu vytesány dvě zkřížené řeznické sekerky v kartuši. Na horní ploše soklu otvor pro ukotvení sloupku. Materiál: pískovec. Výška soklu – 63 cm Šířka soklu – 51 cm Pískovcový dřík s entazií vysoký 1 m, dolní průměr 36 cm, horní průměr 32 cm. Torzo krycí desky asi 26 cm vysoké s oblounem uloženo spolu s dříkem v prostoru hájovny Sofronka. Na dříku původně čtyřboký kaplicový útvar s málo znatelnou slepou arkádou na všech stranách, na čelní straně byl vytesán reliéfní krucifix. Ve cviklech čelní arkády pod nevýraznou obíhající římsou vytesány dvě malé růžice. Útvar byl zakončen nízkým stanem, na něm křížek.

• Kód CZ 51881, Sídliště Bolevec, sídliště aglomerované, Bolevec, Plzeň-město, Plzeňský kraj

• Krajinotvorný prvek, součást naučné Sigmondovy stezky.