boží muka

Boží muka jsou situována vpravo od silnice Plzeň – Záluží, asi 1,2 km severně od hájovny Dostálka, na okraji vzrostlého lesa asi 30 metrů od komunikace, při žlutě značené naučné Sigmondově stezce. V jejich sousedství je umístěna kopie smírčího kříže (r.č. 36215/4-4174) a jedna z tabulí naučné stezky, pojednávající o smírčích křížích. Sloupková renesanční boží muka byla v minulosti několikrát rozvalena a poničena. Současná podoba je výsledkem neodborné rekonstrukce z roku 2010, provedené bez vědomí památkové péče. Z původních božích muk dnes stojí na místě nízký čtvercový sokl, na něm hranolový podstavec a válcový sloupek; na vrcholu sloupku osazen novodobý výdusek (nástavec s křížkem). Torzo krycí desky (fragment patky? - v. 25 cm, š. 20 cm) je uloženo v nedaleké hájovně u Kamenného rybníka. Původní kaplicový nástavec se nedochoval. Na nízkém čtvercovém soklu (124 x 124 cm, v. 22 cm) stojí čtyřhranný hladký podstavec (52 x 52 cm, v. 60 cm), na jehož čelní straně jsou v reliéfu vytesány dvě zkřížené řeznické sekerky v kartuši. Pod kartuší byla údajně v minulosti umístěna datace 1602. Na podstavci osazen válcový dřík s entazií (v. 97 cm, dolní průměr 36 cm, horní průměr 34 cm). Na něm od roku 2010 novodobý výdusek v podobě nástavce s křížkem. Na dříku byl původně čtyřboký kaplicový útvar s málo znatelnou slepou arkádou na všech stranách, na čelní straně byl vytesán reliéfní krucifix. Ve cviklech čelní arkády pod nevýraznou obíhající římsou vytesány dvě malé růžice. Útvar byl zakončen nízkým stanem, na něm křížek. Materiál: střednězrnný pískovec.