činžovní dům

Řadový podsklepený dům o třech nadzemních podlažích na nepravidelném přibližně obdélném půdorysu je situován při severní straně náměstí Míru. Dispozičně je řešen jako dvojtrakt. Fasády domu a sousedního čp. 1077 (nám. Míru 3) jsou řešeny shodně a osově symetricky. Uliční průčelí o 9 okenních osách je řešeno osově symetricky s velmi bohatě členěnou fasádou neorenesančních forem s dekorativními prvky secese. Sokl se sklepními okny je žulový s vyznačenými nadokenními klenáky. Úroveň fasády prvního podlaží je plasticky zdobena bosáží, kolem okenních otvorů mají některé bosy hrubě zvýrazněný povrch. Nad okny jsou ve štuku naznačeny klenáky a nad nimi nadokenní římsy kryté prejzy. Ve střední ose je vchod s původními dvoukřídlými dřevěnými dveřmi i s původním kováním; je zvýrazněn dvojicí sloupů, nesoucích ve druhém a třetím podlaží arkýř (se sdruženým oknem), ke kterému ve druhém podlaží přiléhají po obou stranách balkony se zábradlím z kuželkové balustrády, kryté stříškami, které jsou neseny sloupy v nárožích balkonů. První a druhé podlaží odděluje kordonová římsa. Fasáda druhého podlaží je mezi okny členěna plastickými zrcadly. Okna jsou rámována štukovými šambránami, ve vrcholu ve štuku ztvárněnými klenáky. Suprafenestry doplňují plasticky pojaté festony a nadokenní římsy kryté prejzy, pod průběžnou podokenní římsou vystupují pod jednotlivými okny kuželkové balustrády. Okna třetího podlaží jsou rovněž rámována ve štukových šambránách, v podokenních parapetech jsou naznačena štuková zrcadla, nad okny celkem 8 medailonů s portréty významných architektů z české historie. Fasáda doplněna keramickým obkladem. Nad výraznou korunní římsou štítek a balustrádová atika s bustami, lemovanými secesním kováním. Obdélná okna jsou členěna ve tvaru písmene T, v uličním průčelí jsou dnes nahrazena plastovými. Dvorní fasáda je jednoduchá, téměř nečleněná, jen ve druhém a třetím podlaží vložen bohatě zdobený arkýř s dřevěnými verandami. Na dvůr navazovala zahrada, nyní se vzrostlou zelení. Zahrada není, zejména vzhledem k přeparcelování, připojení jednotlivých částí k jiným objektům a změně funkce některých částí, součástí KP.