budova býv. kantýny

Volně stojící objekt obdélníkového půdorysu rozměrů 53,7 x 26,7 m je situován delší stranou podél východního okraje areálu hlavního závodu Škoda (ohraničeného architektonizovanou ohradní zdí) při Břeňkově ulici, v blízkosti nároží s ulicí Borská a V. brány. Delší půdorysná osa je orientována zhruba ve směru sever-jih, terén se mírně svažuje k severu. Hlavním prostorem stavby je hala jídelny půdorysných rozměrů 40,8 x 19,7 m, jejíž nosnou konstrukci tvoří 10 dřevěných rámů s eliptickou příčlí (systém Hetzer) výšky cca 12 m. Mezi svislou částí rámů jsou zděné obvodové stěny (pod krajními rámy zděné štítové stěny) s rozměrnými obdélníkovými okny, vrchní eliptická část nese prostřednictvím vlašských krokví střešní konstrukci. V hřebenu střechy je umístěna trojice větracích nástřešků ve tvaru osmibokých luceren. Halu ze tří stran obklopuje nižší takt se světlou výškou stropů 3,5 m a pultovými střechami. Suterén se nachází zhruba pod 2/3 plochy, jižní třetina není podsklepena. S ohledem na mírný svah je suterén ze severní strany přístupný z úrovně terénu. Stropy nad suterénem jsou železobetonové monolitické, nesené obvodovými zdmi a železobetonovými sloupy. Nosné stěny převážně tloušťky 0,45 m (obvodové stěny sálu a příčné stěny schodiště do suterénu jen 0,30 m) a pravděpodobně i příčky jen 8 cm silné jsou cihlové, u nižšího traktu se vzduchovou izolační dutinou. Krovy pultových střech a stropy nižšího traktu jsou dřevěné. Střechy haly a nižšího traktu jsou pokryty pozinkovaným plechem. Vyšší střední část hlavního západního vstupního průčelí je devítiosá, nižší trakty s eliptickými atikovými štíty (zakrývajícími pultové střechy) dvouosé. Mírně vystupující nosná konstrukce haly jídelny vymezuje v hlavním západním a ve východním průčelí plochy stejné šířky (rozteč trámů 4,55 m) lemované lesénovými rámy z režných cihel, pod římsou doplněné zubořezem. Obdobnými rámy jsou lemovány vpadlé plochy tříosých bočních štítů haly, ve kterých jsou okenní otvory nestejné šířky s půlkruhovými záklenky, rovněž lemované rámy z režných cihel - na rozdíl od pravoúhlých oken v Z a V průčelí, lemovaných jen úzkými vystupujícími paspartami v omítaných plochách. Rámy z režných cihel ve všech případech mírně vystupují před omítané základní plochy, římsou z režných cihel je ukončen také sokl budovy. Rovněž průčelí nižšího traktu jsou svisle členěna mírně vystupujícími lisénami z režných cihel. Okna jsou dřevěná, leněná do malých tabulek, u haly jídelny jednoduchám jinak dvojitá.