budova býv. C.k. českého vyššího gymnázia

Řadová nárožní podsklepená třípodlažní stavba na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru L je zastřešena nízkou sedlovou střechou. Na hlavní vstup z okoseného nároží a dva obdobné vstupy z každého průčelí navazuje klenutý vestibul šestiúhelného půdorysu. Z vestibulu směřuje proti hlavnímu vchodu (úhlopříčně) jednoramenné vyrovnávací schodiště do zvýšeného přízemí, kde ose úhlopříčné osy navazuje nástupní rameno hlavního schodiště a rozbíhají se odtud chodby obou křídel budovy. Pravé křídlo je kratší třítraktové se střední chodbou, levé křídlo je delší dvoutraktové s chodbou orientovanou směrem do dvora. Na jejím konci je vstup do posluchárny, procházející přes oba trakty a vybíhající formou rizalitu směrem do dvora. Hlavní schodiště je tříramenné s širším nástupním ramenem, šestiúhelníkovou mezipodestou a dvěma vzájemně olmými výstupními rameny. Schodiště je neseno litinovými sloupy se zdobnými patkami a hlavicemi. V interiérech jsou dochovány kazetové i prosklené dveře, keramické dlažby s barevným ornamentem a v vstupních prostorech štuková výzdoba (portrétní medailon J. A. Komenského apod.). Uliční průčelí jsou členěna pásovou bosáží v rozsahu přízemí, výraznou mezipatrovou římsou nad 1. NP a hlavní římsou. Nároží objektu je okosené a zvýrazněné formou mělkého rizalitu o jedné okenní ose v obou průčelích. Průčelí do Husovy ulice je zakončeno mělkým rizalitem o šířce jedné okenní osy, průčelí do ul. Kardinála Berana převýšeným rizalitem o šířce tří okenních os. Všechny rizality zdůrazňuje nárožní bosáž a nad hlavní římsou ukončuje atika se zděným štítem. V nároží atika se třemi štíty částečně zakrývá zastřešení tvaru kupole nad šestiúhelníkem. Okna i vstupy v přízemí jsou uzavřeny půlkruhem, ve 2.-3. NP jsou obdélníková okna – ve 2. NP se suprafentrami segmentového a trojúhelníkového tvaru, ve 3. NP s nadokenními římsami. Ve cviklech tří vstupních portálů je figurální štuková výzdoba – putti, v klenáku vstupu z nároží český znak.