Obchodní akademie

Budova je součástí monumentálně řešeného souboru na východní straně Masarykova náměstí. Stavba na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru písmene Z je komponována z několika nestejně vysokých částí: hlavního nároží dvoutraktové budovy o suterénu a čtyřech nadzemních podlažích se zvýrazněnou střední částí jižního průčelí, připojeného kolmého křídla při ulici o suterénu a třech nadzemních podlažích a přízemního sálu na opačné straně při této ulici. Portál hlavního vstupu je tvořen dvojicí pilířů a kladím s drobnou sochařskou výzdobou a dekorem. Dveře dvoukřídlé s půlkruhovým nadsvětlíkem. Okna převážně obdélná, v přízemí a v 1. patře nárožní části a v kolmém křídle zakončená půlkruhově. Soc. zařízení ve dvoře má ve 3. patře okna elipsovitá. Objekt je lemován kamenným soklem. Přízemí rustikováno, v dalších podlažích, které odděluje průběžná parapetní římsa oken 1. patra, je rustika jen na nárožích jednotlivých hmot. Fasády doplněny jednoduchým dekorem. Výrazná korunní římsa. Tvar zastřešení je složitou promyšlenou sestavou střech valbových s námětky a střechy mansardové doplněné několika typy vikýřů a věžičkou na kolmém křídle. Na západním a jižním průčelí v nejvyšším podlaží alegorické reliéfy plzeňských sochařů V. Šípa a O. Waltera. Na západním průčelí osazena pamětní deska z roku 1993 připomínající protikomunistické povstání v roce 1953. Stavba je zděná z cihel. Stropy v halách železobetonové, v chodbách 1. a 2. nadzemního podlaží valeně klenuté s lunetami, v ostatních podlažích keramické. Schodiště železobetonová pilířová schodnicová, stupně žulové, zábradlí ocelové. Dlažba chodeb i hal je keramická, pilíře schodišť obloženy mozaikou. Okna dvojitá, převážně čtyřkřídlá, členěná stejně jako dveře a prosklené stěny ze dřeva. Vnější fasáda je břízolitová, sokl žulový, střecha krytá původně taškami, dnes plechem.