činžovní dům

Nárožní dům o jednom podzemním a čtyřech nadzemních podlažích a podkroví má nepravidelný půdorys přibližně tvaru L. V tupém úhlu mezi křídly je situováno směrem do dvora schodiště na půdorysu poloviny elipsy. Obě křídla jsou v podstatě dvoutraktová. Na hlavní vstup uprostřed jižního průčelí navazuje vestibul s vyrovnávacími schody, příčná chodba se vstupy do dvou bytů a prostor schodiště se vstupy do bytů z podest v jednotlivých podlažích. Obytné místnosti bytů jsou umístěny v traktu při uličním průčelí, kuchyně a sociální zařízení při dvorním průčelí. Při podestě schodiště je patrný stěnou oddělený světlík pro odvětrávání sociálního zařízení . Hranolové hmoty objektu s přisazeným schodišťovým rizalitem směrem do dvora jsou završeny mansardovou střechou. Osově symetrické průčelí do Hálkovy ulice má celkem pět os (krajní v mělkých rizalitech), ve střední ose je v přízemí hlavní vstup, nad ním ve druhém a třetím nadzemním podlaží trojboký arkýř, k němuž ve druhém nadzemním podlaží přiléhají z obou stran balkony, ve čtvrtém nadzemním podlaží na arkýři balkon přecházející v lodžii. Část průčelí mezi rivality je nad hlavní římsou završena nízkým segmentovým štítem. Průčelí do Kovandovy ulice má celkem pět os (poslední v rizalitu). Nad soklem s okny do suterénu je zvýšené první nadzemní podlaží členěné pásovou bosáží, okna rámují jednoduché šambrány. Vstupní portál je tvořen pilastry nesoucími nadedveřní římsu, nad níž je pod arkýřem zdobená kartuše. Kordonová římsa odděluje druhé nadzemní podlaží s pásovou bosáží na rizalitech, ostatní části průčelí v tomto podlaží jsou řešeny v kombinaci ploch omítek dvou zrnitostí, okna rámují jednoduché zdobné šambrány. Výrazná kordonová římsa odděluje třetí a čtvrté nadzemní podlaží, které je členěno rizality a šambránami, okna v základních plochách z hrubé omítky jsou propojena v obou podlažích společnými šambránami. Průčelí zakončuje výrazně vysazená hlavní římsa, nad níž je v jižním průčelí segmentový štít s kartuší a girlandami. Po jeho obou stranách jsou umístěny vázy. V hřebeni mansardové střechy, s vikýři v úrovni mansardové římsy, jsou zdobné hrotnice. Fasády řešené v kombinaci omítek dvou zrnitostí jsou doplněny moderní jednoduchou plastickou výzdobou (festony, perlovce, vlysy, parapetní výplně, sokl je z kamenných kvádrů. Průčelí je doplněno zdobnými slohovými mřížemi zábradlí balkonů ( ve čtvrtém NP s kovovými girlandami) a květinových okenních „zahrádek“, mřížemi sklepních oken, dekorativními kotlíky okapních žlabů, dekorativně zdobenou plechovou krytinu arkýře, vázami, hrotnicemi apod. Okna hlavních průčelí jsou slohová, dvojitá, členěná, směrem na balkony řešená atypicky s dveřmi, na lodžii ve čtvrtém NP je slohová prosklená stěna. Slohové hlavní vstupní dvoukřídlé dveře částečně prosklené s členěným nadsvětlíkem, s jednoduchým dekorem a zdobeným okopným plechem.