dům bývalé zámečnické firmy Jaroš a Michálek

Řadový dům o čtyřech nadzemních podlažích má obdélníkový půdorys a je řešen jako dvoutrakt. Střední část dvorního traktu s domovním dvouramenným schodištěm je předsazena jako rizalit. V uličním traktu jsou čtyři místnosti. V levé části přízemí je průjezd do dvora, ve kterém jsou přízemní a patrové výrobní a kancelářské objekty. Střecha je sedlová, krytá taškami. Dvorní průčelí je jednoduché, členěné rizalitem a okenními otvory. Hlavní průčelí je obráceno k severovýchodu, do Koterovské ulice. Je v podstatě osově symetrické, o čtyřech osách ve všech podlažích. Ve 2.-4. NP jsou krajní osy tvořeny širšími obdélníkovými okny, dvě osy při středu průčelí užšími balkonovými dveřmi. V 1. NP je ve středu průčelí široký obdélníkový balkon přes dvě osy, ve 3. a 4. NP vždy 2 malé balkony na půdorysu poloviny elipsy. Průčelí je završeno výrazně předsazenou plochou hlavní římsou, z pohledu zakrývající šikmou střechu. Římsa po obou stranách průčelí přechází ve svislé prvky, s nimiž vytváří jednoduchý předsazený rám. Ve středu podhledu římsy je 5 profilovaných kazet. Mezi 1. a 2. a symetricky mezi 3. a 4. oknem jsou pod hlavní římsou dvě obdélníková reliéfní pole o výšce celého 4. podlaží. Alegorie průmyslu jsou tvořeny dvojicemi stojících postav oděných stylizovanou drapérií. U levého reliéfu se vlevo stojící ženská postava pravou rukou opírá o pilířek s rytým spirálovým pletencem, vpravo stojící mužská postava má přes levou ruku přehozenou drapérii. Pravý reliéf je tvořen dvěma mužskými postavami, pravá se loktem opírá o pilířek s pletencem, levá postava přidržuje ozubené kolo. Průčelí, provedené z omítky různých struktur a barev, je členěno vodorovnými plochými římsami a svislými kanelurami. reliéfy jsou provedeny nanášením z malty. Parapety oken ve 2. a 3. NP jsou řešeny jako stylizovaná zrcadla, v ose doplněná nad sebou osazenými elipsovými terči červené barvy. Zdobná zábradlí balkonů jsou tvořena svislou tyčovinou mezi vodorovnými plochými prvky. Do pravidelně rozmístěných kruhů jsou vsazeny elipsové plechové terče. Ve 2. NP je v ose průčelí osazena šikmo k fasádě ocelová praporová žerď se zdobnou konzolou. V pravé řásti přízemí traktu je mezi 3. a 4. oknem osazena bronzová pamětní deska od O. Waltera z roku 1919. Spolu s pěti kruhovými deskami, osazenými v dlažbě ulice, je součástí památníku dětí zastřelených maďarskými vojáky 21. června 1918. Památník je kulturní památkou, r.č. 32191/4-4468. Výplně otvorů (vrata, dveře, okna) jsou novodobé, dřevěné, vrata kovová. Okna v podstatě zachovávají členění historických výplní. Původně bylo průčelí nad hlavní římsou završeno atikou s pylony a eliptickými dekorativními prvky. Tato nadřímsová část byla odstraněna z důvodu zatékání ve 30. letech 20. století. Novodobě byla provedena také úprava okna ve 2. ose 1. NP na dveře. A omítky stejného podlaží upraveny z hrubozrnných na hladké.