městský dům

Řadový zděný třípatrový dům s eklektickou fasádou, na které se uplatňuje charakteristická kombinace režného cihelného zdiva s plastickým štukovým dekorem. Kompozice pětiosého průčelí je symetrická s bočními mělkými rizality završenými štíty. Přízemí člení pásování, v ose umístěný vstupní portál rámován bosovanými pilastry, v jeho nadpraží umístěn portrétní medailon J. K. Tyla ve vavřínovém věnci a pamětní deska s nápisem: ZDE ŽIL A DNE 11. ČERVENCE 1856 ZEMŘEL JOSEF KAJETÁN TYL SPISOVATEL A DRAMATURG ČESKÝ. Po stranách medailonu dvojice andílků, symbolizujících literaturu a drama. Fasádu spodních dvou pater rámuje nárožní bosáž. Ploché rizality se sdruženými dvojicemi oken, v 1. patře rizalitů balkon s kovaným vykrouženým zábradlím, sdružená okna úzká polokruhem zakončená. Okna 2. patra rizalitu rámovaná karyatidami nesoucími trojúhelný fronton, s parapetem vyplněným balustrádou. Okna spodních dvou pater ve třech středních osách obdélná, v 1. patře s trojúhelnými frontony a divadelními motivy v suprafenestrách, ve 2. patře frontony segmentové. Třetí patro odděluje výrazná parapetní římsa, okna 3. patra segmentově ukončena s přímými nadokenními římsami. Všechna okna v bohatě zdobených a profilovaných štukových šambránách. Korunní římsa na konzolách. Oba rizality ukončeny nad úrovní římsy vysokými štíty s dvojicí polokruhem zaklenutých oken, s volutovými křídly, bustami, segmentovými vrcholovými štítky a koulemi po stranách a ve vrcholu. Střecha sedlová.