myslivna Rouda

Hájovna čp. 46 je situována při silnici z Plas do Hadačky. Obdélné přízemní stavení zděné z kamene, spojující obytnou a hospodářskou část pod jednou střechou, která je kryta eternitem. Přední obytná část je obrácena štítovým průčelím k silnici, kde jsou v přízemí dvě šestitabulková okna. Šambrány okolo nich jsou jen naznačeny. Štít je oddělen plochou hlavní římsou a je zkosen polovalbou. Půdní prostor je odvětrán dvěma oválnými okénky ve štítové stěně. Mezi nimi je osazen kamenný znak opata plaského kláštera s datováním 1767. Okénka mají plochou štukovou šambránu s naznačeným klenákem. Boční průčelí jsou prostá, se vstupy z obou stran. Dochovaný masivní náběhák vezděný v pravém nároží budovy svědčí o odstraněném menším přístavku, který mohl být vstupem (branou) do areálu. Na obytnou část navazují bývalé menší chlévy, prostý vstup ve dřevěném ostění s nadsvětlíkem je odstraněn, namísto něho je vezděno dvoukřídlé okno s kovovou podélnou mříží. Závěr tvoří průjezdná kolna, která byla zčásti uzavřená svislým bedněním. Bednění bylo v r. 2002 v rámci stavebních úprav odstraněno. Zadní štít je bez polovalby, je svisle obedněn, v úrovni přízemí byl uzavřen roubením vloženým mezi dva mohutné kamenné pilíře, nesoucí krov, které je rovněž odstraněno, podlaha je v celém prostoru bývalé kolny vybetonována. Střecha sedlová, s polovalbou v hlavním průčelí. Stropní trámy - vaznice krovu - přesahují cca 60 cm přes obvodové zdi a tvoří tak úzké zápraží.