přírodně krajinářský park Velká louka

Přírodně krajinářský park Velká louka, typu anglická krajina charakterizuje empírové pojetí idealizované krajiny ve stylu anglického krajinářského parku, je tvořen klidnou kompozičně sjednocenou loukou situovanou v nivě řeky Střely v širokém údolí lemovaném zalesněnými stráněmi. Louka je rušena skupinami stomů, lesíky a břehovým porostem kolem řeky a potoka, přivádějícího vodu do rybníka. V parku použité dřeviny jsou domácí provenience (smrky, olše, pro aleje lípy). Součástí krajinářského parku byla i protější strana údolní nivy za silnicí procházející městem, která je nevhodně zastavována v šedesátých a sedmdesátých letech. Na spodní straně parku vyniká charakteristický a známý útvar " Alej vzdechů " - alej lip, vysázených v hustém sponu na obou stranách pěší komunikace. Součástí parku je rybník a sádky s potokem, přivádějícím vodu z řeky.