spořitelna - býv. okresní záložna hospodářská

Jde o velmi hodnotnou modernistickou stavbu z druhé pol. 30. let 20. stol., použitá stavební technologie konstrukcí železobetonu a skla je dokladem dobového avangardního přístupu. Ve své době výstavbou této budovy město získalo jeden z nejmodernějších peněžních ústavů. Rovněž i výtvarné vybavení (vitráže) jsou velmi cenné. Architektonické pojetí objektu je velmi moderní a velkorysé - funkcionalismus. Budova půdorysu obdélníku, jehož delší strana se kryje s uliční čárou se stává svými třemi nadzemními podlažími a situováním do osy náměstí dominantou jeho severní strany. Na západní stěnu budovy navazuje nízká přístavba s průjezdem do dvora. Její plochá střecha je současně terasou pro první podlaží. a dvorní průčelí navazuje dvorana (obdélníkový půdorys se zaoblenými rohy). Representativní uliční průčelí je orientováno jižně, je téměř symetrické. V úrovni chodníku jsou okénka osvětlující suterén, u východní stěny jednokřídlé dveře vedoucí tamtéž. Prostory pro veřejnost, soustředěné ve zvýšeném přízemí přístupny hlavním vchodem. Po čtyřech schodech nástup do úrovně zádveří. Kovové dvoukřídlé vstupní dveře jsou umístěny v příčce, jejíž ocelový rám je vyplněn skleněnými tvarovkami. Vstup je od chodníku oddělen navíc mříží. Rozměrná okna osvětlující kancelářské prostory v přízemí mají ocelové rámy, podobně i výkladce pod nimi. Povrch všech ocelových konstrukcí v přízemí je chromován. Vrata uzavírající průjezd na obou koncích jsou svisle dělená do tří segmentů. V prvním patře vybíhá z jinak hladkého průčelí balkon, přibližně ve dvou třetinách jeho šíře. Balkon je rozdělen v polovině skleněnou příčkou. Průběžné okno děleno svisle do 6 x 4 polí, z nichž ve dvou jsou vstupní dveře na balkon. Nadsvětlíky balkónových dveří jsou 4x opakovány v podobě větracích okének (dveře i okna dřevěná). Ve druhém patře v ose průčelí rozměrné okno, jehož ocelový rám je v horní části vyplněn skleněnými tvarovkami. Spodní část je svisle rozdělena do osmi polí. Mimo to jsou ve druhém patře dvě dřevěná čtyřdílná okna (u východní a západní stěny). Východní a západní průčelí jsou bez oken. V západní stěně jsou dveře na terasu. Dvorní průčelí jsou také téměř symetrická; u východní i západní stěny jsou svislá průběžná okna osvětlující schodiště a chodby. Na východní straně vstup do chodby ze dvora, na západní z průjezdu. V prvním patře osm okenních os, okna dvojdílná, dřevěná. Ve druhém patře tři rozměrná okna v ocelových rámech (horní část-skleněné tvarovky, spodní dvě pole), dále okno dvoudílné a čtyřdílné, dřevěné. Prostor nad průjezdem osvětlují dvě okénka opatřená mřížemi. Dvorana vybíhající do dvora je osvětlená po obvodě pěti trojdílnými okny v ocelových rámech. Za nimi mříže a moderně pojaté vitráže. Vrchní osvětlení dvorany je řešeno jehlancovým světlíkem (ocelová konstrukce). Fasáda hladká, bez ozdob a říms, pouze na balkoně nad vchodem bronzová plastika (stylizovaný znak České republiky), omítnutá břízolitem světlého odstínu. Přízemí v uličním průčelí (podobně i interiéry) obloženo deskami z leštěné žuly. Nosná konstrukce - železobetonový skelet, stropy, příčky a výplňové zdivo jsou keramické duté tvárnice. Stavba je zakryta plochou střechou spádovanou do dvora. V severovýchodním rohu se nachází komín ústředního topení.