městský dům

Objekt se nachází na východní straně náměstí, ukončuje na jihu řadu domů a vytváří tak nároží náměstí a cesty vybíhající z náměstí východním směrem podél ohradní zdi zámecké zahrady. Dům na přibližně obdélném půdoryse je užší stranou orientován do náměstí, je částečně podsklepený, o 1-2 nadzemních podlažích. Zastřešen je sedlovou střechou zvalbenou. Nad dvorním průčelím je střecha v podobě pultové stažena nad 1.NP a nad částí půdorysu mírně zvýšena. Střešní krytina je z eternitových šablon, část střechy orientovaná do náměstí byla kryta břidlicí, odstraněna kolem r. 1990 a nahrazena provizorně asfaltovými pásy. V severní části půdorysu probíhá v 1.NP v celé délce domem průjezd, k němuž v jižní části přiléhá tradiční trojprostorová dispozice. Hlavní průčelí do náměstí je v obou podlažích tříosé, první osa v 1.NP. tvořena půlkruhově zaklenutým vjezdem průjezdu. Jižní průčelí je v 1.NP tříosé, ve 2. NP dvouosé. Ve východním průčelí je v 1.NP vlevo jedna okenní osa a vstup do sklepního prostoru, vpravo vstup do průjezdu, nad vstupem okno na podestu schodiště. Fasády domu jsou po provizorní novodobé úpravě z doby kol.r. 1990 nečleněné. Před úpravou bylo západní průčelí členěno plochou kordónovou římsou, okna rámována šambránami. Nad záklenkem průjezdu je dochován plochý klenák. Okna jsou dvojitá, vnější umístěna v líci novodobá dvoukřídlá s horním sklápěcím křídlem. Vnitřní okna jsou ve 2.NP dochována slohová dvoukřídlá s členěným nadsvětlíkem oddělený, profilovanou římsou, křídla vrat jsou rámová s kazetami zdobenými dekorativní řezbou. Částečně je dochováno slohové kování. K objektu náleží při východním průčelí přibližně čtvercový dvůr, ohrazený zdí. V jihovýchodním koutě je menší hospodářský objekt.