socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého, stojící v Hluboké ulici, přiléhající těsně k nároží domu čp. 142. Pískovcový podstavec tvoří zužující se sokl, na němž je umístěn čtyřboký dřík, v dolní části dekorovaný dvojicí stlačených volut a mušlovitým ornamentem. Na čelní straně dříku je vytesána obdélná nápisová deska s vykrajovanými rohy. Uprostřed hlavice, završené spojenými volutami reliéf jazyka obklopený svatozáří. V kvadratickém nástavci na hlavici vsazena obdélná tabulka bez nápisu. Postava světce oděná do rochety, kasule a sutany s čtyřbokým biretem na hlavě, v rukách držící kříž s Kristem, položený na předloktí levice a pravou paží tisknoucí kovovou palmovou ratolest. Levá noha nakročená, hlava s kovovou svatozáří s pěticí šesticípých hvězd se mírně sklání doleva nad kříž. Socha dosahuje výšky cca 160 cm a svrchu je kryta oplechovaným segmentovým portálkem, vystupujícím z hmoty domu čp. 142. Sochu vytvořil turnovský kameník František Fiala na zakázku Servacia Koubuse st. v r. 1732, který ji nechal umístit před svým domem. Objekt byl r. 1844 restaurován Josefem Černohouzem. Nápis je vtesán v kapitále (v. p. 2 cm) a humanistické polokurzivě (v. p. 1 cm), datum 1732 provedeno jako chronogram. PRO / AVGENDO HONO / RE SANCTI HANC / STATVAM POSVERAT / SERVATIVS KOBVS. / RENOWATVS EST / Ano Domini 1844. / JOSEPH ČERNOHAVS.