tvrziště

Relikt tvrziště tvoří mírná vyvýšenina oválného půdorysu. Nachází se těsně za zástavbou v Nebřezinech, po pravé straně při silnici Nebřeziny – Obora, na svahu nakloněném k řece Střele. Lokalita nese pomístní název „Semlov“. Nadmořská výška lokality je 331 m n.m. Ze samotného tvrziště se zachovala mírná vyvýšenina o průměru cca 15 m lemovaná mělkým příkopem, který se zachoval zejména na JZ a SV straně. Tyto terénní relikty jsou porostlé křovinami, tvrziště je pro laika nezřetelné. Základy tvrze byly postaveny z lomového kamene na vápennou maltu. Ve vnitřním prostoru tvrziště byly odkryty silné destrukce zástavby s použitím stavební keramiky, popřípadě dřevohlinité zástavby na kamenný základ. Ves Nebřeziny byla původně majetkem zeměpanským. Roku 1146 ji daruje Vladislav II. cisterciáckému klášteru v Plasích. Klášterem byl pode vsí vybudován ve 13. stol. poplužní dvůr. Roku 1421 se ves dostává do zástavy pánům z Gutštejna a náleží tak libštejnskému panství. Za husitských válek byl dvůr vypálen. Samotné tvrziště tedy není z písemných pramenů známo.