zřícenina hradu Nístějka

Podoba hradu byla do značné míry určena přirozeným reliéfem protáhlého skalnatého výběžku. Za šíjovým příkopem se nacházela zděná hradba z niž je dochovaný nepatrný fragment. Za touto hradbou se na nejvyšším místě hradu vypínala okrouhlá věž. V prostoru mezi hradbou a věží byla pravděpodobně také brána. Část hradní dispozice za věží byla patrně zastavěna spíše dřevěnými objekty, jak naznačují některé zásahy do skály. Nachází se zde také rozměrná jáma. Přední část hradu uzavírala skalka, která byla byla oddělena od vnitřního hradu ve skále vytesaným příkopem. Do zadní dispozice hradu byl pravděpodobně přístup veden přes vrchol skalky. Nasvědčuje tomu dochované torzo příčné hradby, která zamezovala vstupu podél její jižní strany. Vnitřní hrad byl v plném rozsahu zděný. Dominantou byl vzadu na nejchráněnější poloze umístěný dvouprostorový palác. Ten byl vzepřen dvěma opěrnými pilíři. Stavba byla plochostropá, ve vyšších podlažích již nedělená. Archeologické výzkumy prokázaly použití kachlových kamen na hradě. Do zahloubeného přízemí se vstupovalo z nevelkého nádvoří za pomocí vstupní šíje. Registrujeme tu také lahvovitý do skály vysekaný objekt. Ten složil buď jako cisterna nebo jako zásobárna obilí.