dům

Dům č.p. 40 stojí severozápadně od náměstí a provozně je spojen s domem č.p. 41. Objekt je dvoupatrový, uliční fasáda v přízemí se šesti okny, v prvním patře s pěti okenními osami, ve druhém patře na levé straně nad osou prvního patra je oktogonální dvoupodlažní arkýř nesený dvěma krakorci a uplatňující se v průčelí třemi stranami, následují čtyři okenní osy. V přízemí je omítnutá podezdívka ukončená jednoduchou římsou; přízemí do výše poutců oken je zdobeno pásovou bosáží. Čtyři okna, bráno z levé strany, mají společnou šambránu, totéž platí i pro dvě okna na pravé straně. Šambrána je v obou případech ukončena společnou nadokenní římsou, zdobenou jemným zubořezem. Nad každým oknem je štukový dekor se secesními rostlinnými motivy, lemovaný geometrickými čtverci. Okna jsou obdélná se segmentovým zakončením, s poutcem, trojkřídlá, třítabulková, členěna do T. Přízemí a patro odděluje fabionová římsa, která současně tvoří parapet oken v prvním patře. Jedna okenní osa je umístěna přímo pod arkýřem, další osy tvoří dvě dvojice sdružených oken. Tato okna jsou taktéž spojena vždy v páru společnou šambránou, zdůrazněnou v omítce geometrickým ornamentem a bílou barvou. Mají společnou nadokenní římsu. Mezi nimi s dvojicí sdružených oken v těch samých osách 2. patra jsou v omítce provedeny ornamenty z modrých čtverců. Okna 2. patra jsou typově shodná s okny patra 1. V meziokenních osách jsou umístěny kované ornamenty. Osmiboký arkýř, jehož 3 strany hrají v průčelí hlavní úlohu, je nasazen nad levou okenní osou na dvou odstupňovaných krakorcích. V úrovni oken 2. patra jsou jeho 3 stěny do ulice proraženy úzkými obdélnými okny, dělenými poutcem, v úrovni těsně pod střešní římsou probíhá i přes arkýř jednoduchá plastická lišta, která odděluje horní řadu půlkulatých okének. Nad nimi je nad zvýrazněnou římsou usazena projmutá jehlanová střecha, zakončená kupolovitým vrchlíkem s makovicí a korouhví. Boční SV fasáda je členěna do čtyř okenních os, okna jsou usazena jednotlivě, typ oken v jednotlivých patrech a taktéž i dekor jsou totožné s průčelím. Budova má v zadní části rozsáhlý dvorní trakt s výrobním zázemím.