špitál

Velké obdélné patrové stavení s mansardovou střechou krytou dřevěným šindelem. Do střechy vloženy podélné vikýře. Přízemí zděné, omítané, patro roubené. J průčelí otočeno do prostoru náměstí. Přízemí zděné, šestiosé, v patře 7 okenních os. Nad průčelím osazena dřevěná vížka. Boční západní stěna tříosá. S strana domu otočena do prostoru ohrazeného dvora se zahradou. Místnosti v patře přístupné po dřevěné venkovní pavlači na kterou se vstupuje po vnějším schodišti z prostoru dvora. Pavlač zdobena pěti vyřezávanými sloupky, kryta pultovou stříškou. Dům původně postaven jako městský špitál, dnes jeho vnitřní prostory slouží pro potřeby českolipského muzea. V přízemí místnosti plochostropé, v patře s trámovými stropy. Okna původní, osazena v líci s venkovními ozdobně kovanými panty. Komorové, dvoukřídlé, šestitabulkové. Ostění dřevěné, nezdobené. Hlavní vstup do domu v J průčelí domu z prostoru náměstí. Portál vstupních dveří dřevěný, pravoúhlý, nezdobený. Vstupní dveře jednokřídlé, novodobé. Celý areál domu ohrazen kamennou zdí ukončenou roubením. Na Z straně se do dvora dá vjet dvoukřídlou dřevěnou branou.