kostel sv. Osvalda

Na návsi u silnice se nachází filiální kostel sv. Osvalda. Kostel, rozkládající se na přibližně obdélném půdorysu, je jednolodní orientovaná stavba s pravoúhlým závěrem kněžiště a čtyřbokou věží umístěnou v ose za kněžištěm, nad sakristií. Loď je zastřešena sedlovou střechou, věž jehlanem s makovicí a křížem. Loď je zaklenuta dvěma poli valené klenby se styčnými výsečemi na pasech ukotvených v mohutných pilířích v bočních zdech. Stejné pilíře nesou i půlkruhové pasy kolem oken. V obou bočních zdech prolomeno po dvou okenních osách, okna se segmentovým záklenkem. V zadní části lodi se nachází kruchta nesená valenou klenbou s výsečemi svedenou na dva sloupy s vysokým podstavcem a barevně odlišenou jednoduchou hlavicí. Kruchta je přístupná z chodbičky strmým schodištěm. Kněžiště, zaklenuté dvěma poli valené klenby se styčnými výsečemi, je osvětleno dvěma okny se segmentovým záklenkem. Na zdi mezi lodí a kněžištěm je umístěna kazatelna. Její parapet je zdoben reliéfem s kotvou, křížem a srdcem, symboly tří teologálních ctností – nadějí, vírou a láskou. Pod stříškou kazatelny je zpodobena holubice v paprskové gloriole, jež symbolizuje Ducha svatého. Vrchní stranu stříšky zdobí desky Desatera a listina s evangeliem. V boční stěně na epištolní straně je umístěn pravoúhlý boční vstup do kostela přístupný dvěma zvýšenými stupni. Nad ním fragment nástěnné malby se čtyřmi postavami, patrně z pozdní gotiky. V boční zdi na evangelijní straně výklenek půlkruhově zaklenutý, na stěně vedle malá část nástěnné malby, zřejmě ze stejné doby jako malba na epištolní straně. Za kněžištěm v ose kostela v podvěží se nachází sakristie – přibližně čtvercová místnost zaklenutá převýšenou valenou klenbou, přístupná z lodi pravoúhlým vchodem umístěným za hlavním oltářem. Sakristie osvětlena malým okénkem se segmentovým záklenkem. Hlavní průčelí je členěno lizénovým rámem, na osu prolomen pravoúhlý vchod s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi, nad nimiž je ve výšce prvního patra - tedy kruchty - prolomeno oválné okénko. Nároží zaobleno. Průčelní fasáda ukončena korunní profilovanou vyloženou římsou, která nese trojúhelníkový štít, jehož vrchol je segmentově zaoblen, zdůrazněn stříškou a ve vrcholu opatřen křížem. Severní boční fasáda členěna lizénovým rámem, prolomena dvěma okny v úrovni lodi a jedním oknem osvětlujícím kněžiště, okna pravoúhlá se segmentovým záklenkem. Jižní boční fasáda členěna stejným způsobem jako severní, jen navíc v místě kněžiště prolomen pravoúhlý vchod a u jižní zdi věže válcový přístavek, přístupný pravoúhlým vchodem vedoucím do prvního patra věže. Schodiště do dalších pater je umístěno již ve věži samotné. Ve třetím patře věže zvonice. Věž prolomena v přízemí okénkem do sakristie, v prvním a druhém patře z východní strany úzkými okénky téměř střílnového charakteru a ve třetím patře, kde se nachází zvonice otevřena do všech čtyř stran obdélnými okny s půlkruhovými záklenky, okna osazena dvoukřídlými okenicemi.