kostel sv. Jakuba Staršího

Samostatně stojící jednolodní longitudální stavba orientovaná zhruba JZ-SV s půlkruhovým kněžištěm, čtyřbokou věží při severovýchodním průčelí lodi a sakristií na jihovýchodní straně. Vstupní průčelí je členěno soklem, na nárožích odsazenými lesenami a profilovanou korunní římsou, na osu je prolomeno pravoúhlým vchodem v olištovaném ostění s ušima, kapkou a s klenákem ve vrcholu. Vchod je uzavřen dvoukřídlými kazetovými dveřmi s kamenným prahem. Nad vchodem je velké segmentově zaklenuté okno v šambráně a s parapetní římsou. Průčelí je ukončeno štítem s konkávně tvarovanými bočními křídly a ořímsovaným trojúhelníkovým završením. Plocha štítu je členěna lesenovými rámy a zrcadly, ve vrcholu se tyčí jednoramenný kovový kříž. Západní fasáda lodi je prolomena čtyřmi segmentově tvarovanými okny v šambráně a pravoúhlým vchodem v ostění s klenákem ve vrcholu, vchod se nachází pod druhou okenní osou. Východní strana lodi je řešena obdobně, místo první okenní osy je však na nároží hranolová věž. Korunní římsa nese zvalbenou střechu s makovicí na triumfálním obloukem Půlkruhové kněžiště je prolomeno po jednom segmentově zaklenutém okně se šambránou na východní i západní straně a kruhovým oknem se šambránou v ose kněžiště. Střecha sedlová zvalbená s makovičkou ve vrcholu. K východní straně kněžiště je přistavěna obdélná sakristie s nižším vstupním přístavkem na severní straně. Vchod je pravoúhlý s replikou dřevěných dveří. Východní stěna přístavku je prolomena pravoúhlým oknem chráněným provlékanou mříží. Sakristie je osvětlena segmentově zaklenutým oknem se šambránou s provlékanou mříží, které se nachází na východní fasádě. Střecha je zvalbená. Hranolová třípatrová věž je přístupná vchodem na východní straně, vchod je v kamenném ostění s klenákem ve vrcholu. Patra jsou prolomena pravoúhlými okny ve špaletě, na severní straně jsou chráněna dřevěnou žaluzií. Zvonicové patro je odděleno kordonovou římsou, členěno nárožními lesenami a prolomeno po jednom půlkruhově klenutém otvoru se šambránou a chráněném dřevěnou žaluzií. Korunní římsa je nad okny vypjatá a osazená kruhovým hodinovým ciferníkem. Stanová střecha je ve vrcholu osazená makovicí, korouhvičkou a křížem. S probarvené pálené krytiny je na střeše vytvořen velký jednoramenný kříž. Loď je zaklenuta třemi poli valené klenby, oddělenými trojitými pasy, stěny jsou členěny pilastry s římsovou hlavicí. Kruchta je nesena třemi českými plackami na sloupech. Vítězný oblouk je vyznačen širokým a úzkým pasem na pilastrech s širokou římsovou hlavicí. Kněžiště je zaklenuto konchou. Sakristie je zaklenutá dvěma pruskými plackami s mezipasem. Materiál: kámen, cihla, omítka, krytina bobrovka