socha sv. Peregrina

Na soklu umístěné pískovcové sousoší dokládá příběh šťastného vyléčení zlomené nohy hraběte Maxmiliána Václava Lažanského, majitele panství Rabštejn nad Střelou. Sousoší s Kristem na kříži, před nímž klečí poměrně mohutná postava mnicha, doprovázejí na soklu jednak latinské texty, vyprávějící příběh fundátora, ozdobeného četnými tituly, a pak velmi nízké reliéfy s vyobrazením nehody, kdy hrabě Lažanský spadl z koně a zranil se. Sousoší není autorsky připsané, patří vzhledem k fundátorovi k velkému souboru manětínské barokní plastiky. Bylo postavené jako „ex voto“, tedy ze slibu, že zřejmě tragicky vyhlížející nehoda barokního kavalíra, který byl vlastníkem panství Rabštejn, Manětín a Lubenec a kapitánem Plzeňského kraje a komorníkem jeho císařského majestátu, dopadla dobře. Na odstupněném soklu umístěn podstavec, jehož dvě boční stěny jsou zdobeny figurálními reliéfy v rokajových rámech, zobrazující vyjížďku hraběte Lažanského na koni i jeho nehodu. V přední kartuši v rokaji tesaný nápis s chronogramem: ,,EIVS CVLTVI AC HONORI // SVIVS OPITVLANTER INTER CESSIONE // CRVS SINISTRO FATO FRACTVM // RESTITVITVR // EX VOTO FIERI FECIT // MAXIMILIANUS WENC. COMES LAZANSKY // LIBER BARO DE BUCCOVE // DOMINUS DOMINORUM // RABENSTEIN MANETIN ET LUBENZ // CAPITANEUS DISTRICTUS PLSNENSIS // AC SUAE S. CAESAREAE ROMANAE APOSTO // REGIAE MAIESTA. ACTV. CAMERARIUS“. Vrchní část podstavce se rozšiřuje a je zdobena malou kartuší se znakem Lažanských s klenotem (loukoť s korunkou). Nad klenotem je do podstavce vsazeno kovové ramínko. Na podstavci klečící postava sv. Peregrina z levého profilu, levá ruka spuštěná v klíně, otočená dlaní nahoru, pravá položená na hrudi. Světec klečí levým kolenem na kvádříku, pravou nohu má předsunutou před tělem a ovázanou přes holeň. Vzhlíží na kříž, který je před ním a z něhož se k němu sklání Kristus, jehož pravá ruka je odpoutaná od kříže. Sousoší respektuje tradiční ikonografické schema zázračného vyléčení. Kolem bočních stran a zadní strany sochy je nově zhotoveno dřevěné ohrazení, vsazené do kamenných sloupků, sloupek vlevo je dřevěný. Sokl kamenný - cca 2 m vysoký, socha pískovcová - kříž vysoký 220 cm, socha klečícího světce v životní velikosti cca 165 cm. Sousoší lemuje dřevěná ohrada ze tří stran.