škola

Budova nepravidelného půdorysu sestává z jednoho podzemního a 3 nadzemních podlaží, nese celou řadu prvků, charakteristických pro tvorbu arch.Zápala. Jsou to např. kombinace režného zdiva a břízolitových ploch na fasádě, společné orámování dvojic rozměrných oken, průběžné svislé schodiště, valbová střecha s náměty vhodně kombinovaná se střechami plochými, nade vším pak věžička s hodinami. Orientace hlavního průčelí na jih, velký podíl prosklených ploch i promyšlené dispoziční řešení je zárukou optimálního světla všech učeben. Nosnou konstrukcí je železobetonový skelet, všechny stopy jsou též železobetonové, zespodu profilované. Nezvyklé umístění průvlaků umožnilo využití stěn mezi chodbami a učebnami pro vestavěné skříně na pomůcky. Schodiště je též železobetonové s kamennými stupni a jednoduchým ocelovým zábradlím. Výplňové zdivo a příčky jsou cihlové, dlažba většiny podlah keramická, dveře vstupní i do učeben dřevěné. Zaklenuté schodiště dvojité, neprůhledné, tmelené do kovových rámů. Hlavní, téměř symetrické průčelí má v ose svislé zaklenuté schodiště, na obou stranách pak po 4 okenních osách. Okna učeben jsou dřevěná, 8 dílná, v suterénu stejně široká,ale nižší. Západní strana je prodloužena o rizalit, ve druhém patře zakončený terasou. Z východní strany jsou chodby osvětlovány třemi rozměrnými osmidílnými okny ociální zařízení pak dvojicemi oken dělených vodorovnou příčkou do dvou polí. Dvorní průčelí má 6 okenních os, okna shodná jako hlavní průčelí. Suterén soustřeďuje především provozní prostory, tj. sklady, kuchyni, jídelnu a kotelnu. Původně zde byla i tělocvična, jež zasahovala do přízemí. V úrovni přízemí byla v tělocvičně galerie, oddělená od přízemí chodby prosklenou stěnou. Po zřízení nové tělocvičny ve dvoře byla tato rozdělena stropem, kdy spodní část je využívána jako sklad a přízemí jako kabinety. Hlavní vstup do budovy je umístěn v ose průčelí, za hlavními vstupními dveřmi a zádveřím následuje schodiště ústící do haly plnící současně funkci chodby. Odtud vedou dveře do učeben, kabinetů a sociálního zařízení. Uspořádání I. podlaží je odlišné tím, že na západní straně jsou umístěny sborovna a ředitelna, oddělené od sebe zasklenou stěnou. Největší učebna nad býv. tělocvičnou je navržena jako kreslírna. Učebny ve II.podlaží jsou doplněny o atypické prostory splňující speciální požadavky pro výuku fyziky,chemie a biologie. Budova je kryta z větší části střechou valbovou s námětky, opatřenou pálenou krytinou. Střecha je ukončena výraznou okapní římsou, pod níž navazují střechy ploché. Půdní prostory jsou osvětlovány plochými vikýřky, symetricky rozmístěnými v jednotlivých částech střechy. Do hřebene valbové střechy je zasazena osmiboká věžička s hodinami. Její konstrukce je podobně jako u krovu dřevěná, povrch je opatřen pozinkovaným plechem.