fara

Torzo ohradní zdi vymezuje nevelkou vodorovnou plochu, od níž terén lehce klesá stoupá k severu; na ostatní strany cca vodorovný. Střecha nižší valbová krytá eternitovými šablonami; několik prosklených vylézáků; při vrcholu střechy dva cihelné komíny; sokl není; korunní římsa zděná z cihel; bohatší omítkový profil; fasády opatřeny hladkou štukovou omítkou; S a J stěna pročleněna v celé ploše dvěma slepými arkádami uzavřenými nízkými půleliptickými cihelnými pasy; mezi arkádami zbývá hranolový pilířek; místy obnaženo zdivo smíšené z lomového kamene, lomového pískovce a cihel; na nárožích někde druhotně užity pečlivě opracované pískovcové kvádry žlutohnědé barvy. V S fasádě umístěn obdélný pískovcový portál s nadsvětlíkem; dřevěné dvoukřídlové dveře s kazetami na křížových závěsech (asi 19. století); v nadsvětlíku proplétaná mříž a dřevěný rám; v přízemí pak ještě 3 na výšku obdélná okna s pískovcovým ostěním členěným lištou a ušima; parapetní římsa; v líci dřevěný dělený rám (konec 19. století) a za ním proplétaná mříž; v patře 4 na výšku obdélná okna s cihelným obkladem ostění; v líci dřevěný dělený rám (konec 19. století). Z fasáda má v přízemí i patře 4 okenní osy; okna v přízemí opět vybavena tesanými ostěními; řešena stejně; při J konci fasády a terénu naležato obdélné okénko do sklepa; opatřeno 2 pruty mříže. J průčelí je řešeno stejně jako S; na stejném místě je pískovcový portál (v nadsvětlíku ještě zasklení šestihrany do olova); pouze místo V okna přízemí výše nad terénem položené dveře, které vedly do zbouraného přístavku; okno v patře (ve V ose) má trámkový rám; světlý otvor jen v horní polovině (šestihrany do olova ještě). Ve V stěně jsou v přízemí i patře 4 okna; řešení stejné jako na ostatních fasádách; pouze J okno v přízemí níže položené a drobnější; v některých oknech patra trámkové rámy (některé výplně možná z 18. století). Ohrazení a vstupní brány: Pouze od SZ nároží vybíhá k S krátký úsek zděné hradby, ukončený zhruba po 2 m zarovnanou špaletou bývalé branky.