brána venkovské usedlosti

Brána osazena v průčelí statku čp. 5 s orientací do návsi. Boční sloupy zděné, dřevěný trámový překlad je přeložený nízkým zděným štítem. Křídla vrat dřevěná, dvoukřídlá, dolní polovina plná, bedněná z prken. Pravé křídlo vrat je opatřeno vrátky pro pěší. Horní polovina bohatě ozdobně vyřezávaná. Jednalo se o bránu pravoúhlého obrysu, se zděnými hranolovými pilíři nad obdélným půdorysem, nesoucími přímý trámový překlad tvořený roštovým nosníkem spojovaným svorníky, nad překladem cihelná nadezdívka a torzo segmentového dřevěného nástavce. Zdivo bylo po stranách dřevěného segmentového nástavce v koruně zaobleno. Spodní strana nosníku pobita prkny, v patě pilířů po jednom kamenném odrazníku. Zdivo pilířů smíšené, ve spodních partiích a při vnějších partiích čistě kamenné, místně charakteristické – složené z větších neopracovaných kamenů doplněných velmi drobným lomovým kamenem. Ostění vjezdového otvoru, zejména ve vyšších partiích z cihelného zdiva. Cca v polovině výšky pilířů mírně předstupuje cihelný pás, patrně podklad pro kordonovou římsku (štuková profilace zanikla). Nad římskou dochovány zbytky hladkých omítek s nepatrnými fragmenty plošné štukové výzdoby, snad krajními lisénami a nějakými plošnými prvky. Na vnitřní straně (směrem do dvora) ve zdivu pilířů provedeny pravoúhlé ústupky pro točnice dřevěných dvoukřídlých vrat. Vrata ve spodní polovině plná, v horní polovině „vynechávaná“ a s jednokřídlou brankou pro pěší v pravém křídle. Trámková konstrukce křídel je prostá, sestávající ze dvou krajních svislých a tří příčných trámků, ztužených diagonálním zavětrováním. Trámky poměrně subtilních profilů, hraněné, s okosenými hranami, spoje převážně čepové jištěné dřevěnými kolíky. Každé křídlo bedněno deseti svisle kladenými prkny. Ve spodní polovině prkna k sobě dosedají na sraz a spáry jsou překryty lištami. Střední část ukončena vodorovnou dřevěnou lištou zdobenou plošnou vlnovkou, tato lišta výškově navazuje na kordonovou římsku na zděných pilířích. V horní části krycí prkna prořezána do motivu, který patrně čerpá ze secesního tvarosloví, a zakončena (nad horním vodorovným trámkem, krytým na lícní straně lištou) listovými špicemi.