lékárna

Volně stojící jednopatrová zděná omítaná budova, na nepravidelném půdorysu (přibližně „L“) vzniklém zastavěním parcely, kde se uliční čáry protínají v tupém úhlu. Má jedno podzemní a dvě nadzemní podlaží. Zakryta je sedlovými střechami pokrytými esovkami. Obě uliční průčelí opatřena poměrně náročnými, secesně pojednanými fasádami. Západní průčelí (hlavní) má čtyři osy. V první přízemní ose zleva umístěno dvojdílné okno, v patře dvojice oken taktéž dvojdílných. Ve druhé ose v přízemí i patře dvojice oken dvojdílných, ve třetí ose v přízemí hlavní vstup (dvojdílné dřevěné prosklené dveře s nadsvětlíkem), nad ním jedno okno dvojdílné. Ve čtvrté ose v přízemí je dřevěný krámský výkladec, předstupující před líc fasády. Nad ním pětiboký arkýř, ve třech jeho stěnách okna: v čelní dvojdílné, v bočních jednodílná. Arkýř je zakryt poměrně plochou stříškou zakrytou plechem (původně pálenou krytinou). Průčelí jižní má tři osy. V první ose přízemní (zleva) je rozměrné trojdílné okno, nad ním dvojice oken dvojdílných, v soklu navíc okénka do sklepa. Všechna okna v obou průčelích jsou v profilovaných ostěních, opatřena parapetními římsami. Hlavní vstupní dveře orámovány jednoduchým pseudorenesančním portálkem. Parapetní výplně pod všemi okny v patře, včetně arkýře opatřeny štukovou výzdobou - rostlinný motiv, geometrické tvary, erby. Nároží budovy zvýrazněno dvěma shodnými štíty, pronikajícími cca 1 m nad okapní římsu. Tyto nízké trojúhelníkové štíty jsou vsazeny vždy mezi dvojicí pilířků s koulemi a předěleny vodorovně výrazně vysazenými plochými římsami nesenými dvojicí Atlantů. Plastiky Atlantů navazují na dvojici pilastrů blíže nároží. Pilastry členěny svislými lištami a kanelurami, vodorovně drážkami. Nad okny v přízemí jsou vodorovné lišty, v patře tenčí a četnější, pronikají pilastry. Plochy mezi Atlanty jsou členěny do šesti čtvercových polí s vepsanými kruhy. Pilastry stojí na soklu obloženém deskami z leštěného kamene (původně obloženo masivními pískovcovými deskami). Střecha ukončena výraznou okapní římsou, pod kterou v plochách pilastrů osazeny reliéfy. Ve východním štítu, v přízemí i v prvním patře po jednom čtyřdílném okně, okenní otvor zaklenut segmentem. Půdní prostor původně osvětlovalo malé obdélné jednoduché okénko, dnes v pultu do ulice čtyři sdružená obdélná střešní okna a v jižním pultu do boční ulice čtyři obdélná střešní okna. Fasáda štítu hladká, bez ozdob. Dvorní průčelí obrácené k východu má tři osy (2-1), kdy v první a druhé ose zleva jsou okna obdélná dvojdílná, ve třetí ose okno čtvercové dvojdílné. V přízemí v pravé krajní ose proražen obdélný vstup na dvou stupních, orámovaný prostou šambránou, dveře jednokřídlé dřevěné zčásti prosklené. V osách těsně nad úrovní terénu malá okénka do sklepa. Všechna okna jsou dnes plastová (původně dřevěná, dvojitá) orámovaná prostými šambránami, opatřená nízkými odstupňovanými podokenními římsami. Jinak plochá fasáda vodorovně předělena plochou kordonovou římsou. Okenní římsa je profilovaná. V pultu střechy pět obdélných střešních oken (2-2-1). Dvorní průčelí orientované severně má tři osy, v osách zleva v přízemí i patře dvojice úzkých okének osvětluje sociální zařízení. Okénka orámována prostými šambránami a opatřena společnou odstupňovanou podokenní římsou. Ve třetí ose v přízemí jednokřídlé dveře, nad nimi dvojdílné okno. Korunní římsa profilovaná. V pultu střechy dvě obdélná střešní okna. Fasáda severního štítu je hladká, zcela bez ozdob, štít trojúhelný neoddělený o průčelí. Východní štítové průčelí členěné plochou kordonovou římskou o jedné okenní ose v severní části. Okno v přízemí a patře obdélné podélné dvoukřídlé, orámované prostou šambránou. Štít hladký trojúhelný s přesahem střechy, oddělený plochou římskou přecházející z úrovně korunní římsy. Budova je částečně podsklepená, suterén obsahuje v jižní části šest místností zaklenutých segmentovou valenou klenbou, podobně zaklenuta i chodba ve východní části. Dále dvě místnosti plochostropé. Přízemí: obchod přístupný nyní hlavním vchodem přes zádveří oddělené dvoukřídlými kyvnými dveřmi, dále chodba, schodiště (žulové stupně), sociální zařízení, sklady, zázemí lékárny (laboratoř). První patro: dva byty, chodba. V interiérech zachována řada zajímavých detailů, např. zárubně opatřené vyřezávanými rostlinnými motivy, leptané skleněné výplně apod.