zemědělský dvůr Alinkov

Dvůr leží na pravém břehu říčky Rokytná, severně od Čermákovic, přesto již na katastru Horních Kounic. Stavby jsou umístěny v bezprostřední blízkosti řeky, jelikož nejstarší zástavbou byl s nejvyšší pravděpodobností mlýn. Areál dvora má přibližně obdélný půdorys s kratší SZ a JV stranou. Areál má dvě nádvoří. První je vymezeno plotem, zbytkem zdi a stodolou na SV, druhé nádvoří je uzavřené. Samostatné dlouhé JV křídlo je patrové, stejně jako SZ křídlo s mlýnicí. Z mlýna je dochováno pouze obvodové zdivo, navazující budově chybí strop patra a střecha. Zbytek budov je přízemní a tvoří hospodářské zázemí areálu (SV křídlo a na něj v pravém úhlu navazující JZ). Část SV křídla podlehla částečné destrukci stropů a střech (především SZ úsek, u kterého jsou zachovány pouze zbytky obvodového zdiva). Dosud zachovalé střechy jsou sedlové, nad JV průčelím JV křídla je střecha zvalbená. Celý areál je postaven převážně ze smíšeného zdiva, pouze budova navazující na mlýnici a patro JZ křídla jsou převážně cihlové.