kámen republiky

Jedná se o nepravidelný protáhlý kamenný pískovcový monolit z nedalekého pískovcového lomu, stojící na menším hrubém kamenném soklu. Kámen byl přivezen toho času finanční stráží, která sídlila v budově finanční stráže Peršlák - dnes Lesní hotel Peršlák (finanční stráž byla tehdy součástí tzv. Stráže obrany státu). Původně stál kámen těsně před hlavním vstupem do budovy stráže, přes cestu a stál obrysem obrácen od budovy. Dnes je kámen umístěn při hlavní příjezdové cestě, poblíž parkoviště, obrysem obrácen do cesty. Do kamene je vtesán obrys státní hranice Československé republiky v tehdejších hranicích (tedy s Podkarpatskou Rusí). Uvnitř plochy znázorňující ČSR je nápis "Naše je a naše zůstane!". Vlevo od obrysu byla přitesána čtvercová plocha s datací "21/5 1938". Dle dobových fotografií byly kontury a písmo dobarveny černým pigmentem. Vytesané plochy byly nabarveny bílou barvou. 30. září 1938 byla Československem přijata mnichovská dohoda. Kámen zůstal na svém místě i při obsazování pohraničních částí (Sudet) německou armádou počátkem října 1938. Dne 8. října dorazili k budově finanční stráže Peršlák německá vojska. Němečtí vojáci ubytovaní v budově nechali do horní části kamene přitesat nápis "BIS WIR kamen! P.Z. ARS. 8X. 1938". Nápis lze vyložit jako "Než přijdeme! Panzer Artillerie Regiment - schwer 8. října 1938" - tudíž ČSR je Čechů a Slováků než přijdou Němci, konkrétně těžký dělostřelecký pluk 2. tankové divize. Takto kámen zůstal do konce války jako připomínka "osvobození" sudetských Němců z českého područí. Po květnovém osvobození ČSR přibyl třetí a do současné doby poslední nápis v levé dolní části "9.V. 1945, PRAVDA VÍTĚZÍ" - připomínka osvobození od nacismu. Z této doby se dochovala fotografie, kde je bílou barvou nabarvena celá plocha kamene včetně kamenného soklu, kromě černě zbarvených kontur. V současnosti je kámen v odlišném umístění (zřejmě z dob rekonstrukce budovy stráže na hotel v 90. letech) a jeho bezprostřední okolí je pietně upraveno. Zmíněný kámen nebyl svého druhu jediný. Příslušníci finanční stráže vtesali do nedalekého hraničního kamene zmenšený obrys republiky. Tento se však nedochoval. V říjnu 1938 byl ukryt před německou armádou do studny. V květnu 1945 byl obnoven, ale počátkem 90. let byl použit do základů nově stavěného domu při rekonstrukčních pracích, kdy byl objekt někdejší finanční stráže přestavován na hotel.