kamenný kříž

Na vyvýšené mezi ve skupině vrostlých listnáčů poblíž silniční komunikace směrem na Mohelno na západním okraji obce stojí od konce 18. století mohutný kamenný tesaný kříž nesoucí výrazný raně klasicistní reliéfní dekor. Na rozpadající se kamenné základně čtvercového půdorysu tvořené čtyřmi kamennými hranoly stojí čtyřboký sokl kříže s vysunutou čelní stranou a bočními křídly. Předstupující spodní část soklu přechází vyžlabeným zúžením ve vysoký střední hranol, ze kterého ve spodní části na bočích stran vybíhají křídla zdobená reliéfními „louisésními“ volutami z pravoúhle stáčených pásků; boční křídla jsou završena kamennými koulemi. Vystupující čelní stěna soklu je členěna rytým obdélným rámem s vybraným rohy, na jehož plochu jsou z vyložené, na čelní straně segmentově vypjaté římsy spuštěny reliéfní festony, jejichž zakončení splývá na bočních stranách soklu z předsazené horní partie zdobené reliéfními kapkami. Zmíněná vyložená římsa je vespod nesena podbrádkou, nahoře je profilována mocným výžlabkem. Římsa nese kubickou patku kříže ukončenou oblounem a výžlabkem, na jejíž čelní straně se nachází rytý letopočet 1794. Z patky vyrůstá mírně se zužující vertikální břevno kříže. Rustikální střední reliéf Ukřižovaného je pojat značně expresivně. Poměrně schematicky modelovaná tvář mrtvého Krista má oči zavřené, trnová koruna, na ramena spadající vlasy a vousy lemující obličej jsou ztvárněny ve výrazném reliéfu. Muskulatura trupu a končetin je podána ve výrazném reliéfu naznačujícím bolestné napětí (napjaté svaly, vystupující žebra hrudního koše, žíly a šlachy). Spodní končetiny přibité každá zvlášť svým hřebem s hranatou hlavičkou jsou vedeny rovně vedle sebe. V ostrých záhybech výrazně plasticky modelovaná bohatě drapovaná bederní rouška je mírně rozevláta na obou stranách. Nad hlavou Krista vystupuje reliéfní paprsčitá svatozář a výše, v horní části vertikálního břevna tvarovaná reliéfní nápisová blána s nápisem IN/RI přibitá hřebem s oblou hlavičkou. Břevna kříže jsou ukončena pravoúhle.