kamenný kříž

U silniční komunikace ve východní části obce je pod vzrostlým kaštanem umístěn mohutný kamenný tesaný kříž. Na kamenné čtvercové základně je umístěn odstupněný čtyřboký sokl. Širší spodní část přechází zvonovnicí v užší střední hranol završený vyloženou profilovanou římsou. Na čelní straně soklu se nachází rytý majuskulní nápis: TAM BIL NAPIS/ne*WINI JECHO/NAPSAN KRAL/ZIDOWSKI/MARCI XV(.)XXVI//. Vyložená, v horní části konkávně vyžlábnutá římsa nese stupňovitou patku kříže, na jejíž přední straně se nachází rytý letopočet 1803. Patka ve spodní části členěná oblounem se výše konkávně zužuje a je na čelní straně zdobena motivem negativních píšťal. Patka je ukončena ustupujícím hranolem, ze kterého vyrůstá mírně se zužující vertikální břevno kříže. Plastický Korpus je znázorněn expresivně. Tvář se zavřenýma očima skloněná k pravému rameni je poznamenána utrpením, muskulatura trupu a končetin je podána ve výrazném reliéfu naznačujícím bolestné napětí. Přibité paže Ukřižovaného svírají s tělem téměř pravý úhel, spodní končetiny přibité každá zvlášť svým hřebem s hranatou hlavičkou jsou vedeny rovně vedle sebe. Mocně plasticky modelovaná bohatě drapovaná bederní rouška je rozevláta na obou stranách. Nad hlavou Krista vystupuje v horní části vertikálního břevna tvarovaná reliéfní nápisová blána s nápisem IN/RI přibitá hřebem s oblou hlavičkou. Břevna kříže jsou ukončena pravoúhle.