kostel sv. Prokopa

Loď obdélná, orientovaná podélnou osou ve směru sever - jih, o rozměrech 21,5 x 12,5 m. Západní strana pětiosá, obdobně členěna i strana východní. Okna jsou vysoká, úzká, v závěru hrotitá. Okenní špalety rozšířené, parapet sešikmený ve spádu. Okno v úrovni lomeného oblouku upravené do trojlistu. Okna jsou zasklena drobnými tabulkami do olověné osnovy, okenní rám železný. Nároží lodi jsou vždy po obou stranách opatřena odstupňovanými opěráky na čelech s eskarpou. Pod střední okenní osou na východní straně je boční vstup do lodi lemovaný otvorem ve tvaru sedlového portálku. V nadpraží vstupu je plochý, mírně předsazený tympanon, který lemuje profilovaný gotizující lomený "portál" s výrazným prutem. Dveře ve vstupu dřevěné, dvoukřídlé, se slohovým pseudogotizujícím výrazem. Rozdílnou výšku mezi úrovni podlahy lodi a plochou náměstí, vyrovnává čtyřstupňové schodiště. Vnitřní část dveřní špalety v horní části zaklenuta stlačeným segmentem. Fasáda v ploše bez členění, pouze sokl je výrazně předsazen a shora sešikmen. Korunní římsa profilovaná. Střecha nad lodí sedlová, při jižní straně zvalbená. Střešní krytina keramická, pálená taška - typ falcovka, s glazovaným povrchem. Na západní a východní straně jsou trojice vikýřů s trojúhelným čelem a sedlovou stříškou při štítu s nízkou polovalbou, ze které je vytažena hrotnice s drobnou makovicí. Vikýře byly ve střeše založeny v osách mezi krajními dvojicemi oken a nad oknem středním. Ve vrcholu hřebene střechy zhruba v úseku nad vítězným obloukem je hrotnice s makovicí. Presbyterium přilehlé k půdorysně širší lodi z jižní strany je šestiboké (v závěru čtyřboké), na nárožích s odstupňovanými opěráky. Z východní strany k presbyteriu přiléhá sakristie krytá pultovou střechou. V plochách mezi opěráky jsou vysoká hrotitá okna shodně řešená s okny lodi, pouze okno na V straně zkrácené vzhledem k přisazené sakristii. Okna zasklena barevnými vitrajemi v olověné osnově. Korunní římsa lodi profilovaná. Fasáda v ploše bez architektonických článků, pouze pod okny obíhá celé presbyterium profilovaná kordonová římsa navazující na východní straně na korunní římsu sakristie. Střecha sedlová, v závěru zvalbená. Střešní krytin tašková, pálená, typ falcovka. Krytina je chráněna tenkou vrstvou glazury. Ve hřebeni střechy na jeho nejjižněji položeném okraji je umístěna hrotnice s makovicí.Interiér kněžiště zaklenut jedním polem křížové žebrové klenby se svorníky. Čtyřboký závěr je zastropen čtyřmi hrotitými kápěmi se žebry.Strop (zděná konstrukce) , horní části meziokenních ploch a okenní špalety opatřen výmalbou,ve které se pravidelně opakují obrazce zhotovené šablonou. Spodní plocha vítězného oblouku opatřena sedmi malovanými kruhy, v nichž jsou hlavy šesti světců, zcela ve vrcholu je pak znázorněn ducha svatý). Plochy mezi kruhy vyplňují rozviliny. Ve východní stěně presbyteria je prolomen dveřní otvor s hrotitým závěrem do sakristie. Dveřní špaleta je po vnějším okraji rozšířena a lemována gotizujícími plastickými pruty s výžlabky. Dveře jsou jednokřídlé, s historizujícím kováním. Sakristie postavená v koutové části mezi východní stěnou kněžiště a jižní stěnou lodi má vstup na východní straně a dvojici úzkých lomených oken na straně jižní. Výškový rozdíl mezi nivelitou náměstí a podlahou interiéru vyrovnává jednoramenné schodiště o šesti stupních opatřené po obou bočních stranách kovovým zábradlím. Vstup prolomen ve tvaru sedlového portálku. Dveře dřevěné, jednokřídlé, opatřené zdobně řešeným kováním s rozvilinami. Korunní římsa profilovaná, protažená i po celé šířce jižního štítu, kde navazuje na římsu obíhající kněžiště v úrovni parapetů. Soklová část je výrazně předsazená. V jižním štítu je v úrovni nad římsou úzké štěrbinové okénko. Střešní krytina pultové střechy je tašková, typ falcovka.Věž byla založena na severní straně stavby v ose hřebene střechy lodi a presbyteria. Je zhruba čtvercového půdorysu a dosahuje výšky čtyř podlaží. V přízemí S strany je vstup do podvěží a přilehlého podkruchtí. Hlavní vstup s vodorovným nadpražím, v koutových částech dveřní špalety s konzolami imitující tvar sedlového portálku. Nad vstupem je zalomený tympanon s reliéfem sv. Prokopa (Ježíše Krista) Vstup a tympanon lemuje odstupňované žebroví lomeného gotizujícího portálku, opatřeného sloupkovou edikulou s hlavicemi. V ose nad vstupem je umístěn plastický znak donátora památky - města Nýřany (Představuje městskou hradbu s cimbuřím, v níž je otevřená brána, s dvojicí věží po stranách. Ve štítku je hornické želízko a mlátek). Nad znakem znázorněn trojúhelný štít lemovaný profilovanou římsou.Z jižní strany věž v úrovni okna prolomena do lodi a komunikačně spojená s kruchtou, kterou zároveň přisvětluje. Třetí nadzemní podlaží věže je osvětlováno trojicí úzkých štěrbinových okének.Nad okny je ve fasádě vytažená profilovaná římsa. Na severní, východní a západní straně jsou nad okny velké čtvercové ciferníky hodin (číslice římské, zlacené na černém podkladě, ručičky zlacené). Jižní strana má nad okny pouze malé čtvercové okénko. Obvodové zdivo věže zakončuje profil. korunní římsa. Střecha věže jehlancová, s výrazným námětkem.Po všech stranách věže jsou v osách hodin vikýře s jehlancovou stříškou zakončenou makovicí. Střešní plášť tvoří drobné šablony břidlice. Ve vrcholu střechy je hrotnice s pozlacenou makovicí a vrcholovým křížem.