socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí v horní části volného prostranství návsi. Kamenosochařské dílo zhotovené z pískovce sestává z podstavce a plastiky světce v životní velikosti. Celková výška cca 3,7 m, výška plastiky cca 170 cm. V r. 2007 restaurování, na kameni zachovány fragmenty polychromie (zelená, černá, červená, okr). Podstavec sestává ze soklu, hranolového tělesa s volutovými křidélky a masivní deskové profilované hlavice. Sokl na půdorysu obdélníka na čelní straně s výstupkem na zp. rizalitu, ve spodní části hladký, mírně ustoupená horní část opatřená profilací zakončenou oblounem. Těleso podstavce má na bocích po celé své výšce po jednom poměrně masivním volutovém křídle. Voluty se zavíjejí při horní a dolní straně tělesa podstavce, ve středu „přepásání“ hladkým páskem, volné plochy na čele křídel zdobeny rytou mřížkou. Na bocích přechází vodorovná hladká páska a plochy jsou profilovány vpadlinami se segmentovým vykrojením. Na čelní straně podstavce plastická reliéfní kartuš s majuskulním rytým nápisem zvýrazněným černou barvou: / ANDREAS TRUBER / KEYSERLICH KÖNIGHS/ HAUBTMANN / FON / HARRSCH / 1706 /. Zadní stana podstavce a křídel hladká. Krycí deska masivní, po obvodu s římsovou profilací, ve středu čelní strany profilace plastická kartuška. Nad středem desky stojí postament sochy s hladkým soklíkem a profilací. V čelní straně pravoúhlá nika ukončená obloukem. Na stranách postamentu po jednom volutovém křidélku, na němž sedí andílek. Křídla se závitnicemi, hladkými okraji a vnitřní plochou zdobenou rytou mřížkou. Andílek při pravé světcově noze drží na klíně zavřenou knihu a na ní biret. Andílek při levé světcově noze rukama přidržuje kartuš v jejímž středu je symbol Janovi mlčenlivosti - jazyk. Atributy po poslední opravě pozlacené (stránky zavřené knihy a střed kartuše). Na postamentu stojí plastika světce v životní velikosti. Postava s vyjádřeným kontrapostem, levá noha nakročena, tělesná osa esovitě prohnutá. Sv. Jan oděn v duchu tradiční ikonografie do kleriky, rochety a přes ramena padající kožešinové šuby. Pravá pokrčená ruka přidržuje krucifix. Levá ruka spočívá dlaní na hrudi a přidržuje palmovou ratolest (zlacený plech). Prostovlasá hlava nakloněna a natočena k pravému rameni. Široký obličej s plnovousem, pohled obrácen ke krucifixu. Okolo hlavy svatozář tvořená kovovou obručí s pěti hvězdami (zlacený plech).