kostel sv. Anny

Kostel s bývalým hřbitovem se nachází zhruba 1 km SZ od bývalé obce Pořejov. Z vesnice dnes zbývají sporé sutiny obvodových zdí. Areál zaujímá místo na vrcholku nevysokého kopce. Kostel stojí zhruba uprostřed cca vodorovné plochy hřbitova; bezprostřední okolí zarostlé trávou a křovinami a náletovou zelení; při patě obvodových stěn vesměs suť ze zřícených partií stěn. Kostel je orientovaný jednolodní obdélný s pravoúhlým presbytářem, po jehož stranách leží dvě obdélné kaple s oratořemi v patře. Kaple byly přístupné z presbytáře i zvenku; na oratoře se chodilo z exteriéru po částečně předložených schodištích. V ose při východní fasádě přistavěna čtvercová sakristie a před západním průčelím čtvercová předsíň. Střecha valbová, pouze na lodi s eternitovými šablonami, pod ještě šindel na latích. Fasády ve zbytcích, dochovaná cihelná korunní římsa. V ose jižní stěny lodi portál s vodorovným nadpražím, žulové ostění s vnější lištou, uchy a kapkami s novodobou mříží. Interiér lodi osvětlen třemi páry na výšku obdélných oken zaklenutých půlkruhově. V jižní a severní stěně presbytáře po jednom oknu s půlkruhovým záklenkem, ve východní stěně jedno zrušené okno. Sakristie bez střechy, pouze obvodové zdi, na severní a východní straně okno. Jižní kaple bez střechy, pouze obvodové zdi. Severní kaple bez střechy, na západní stěně pravoúhlý portál se žulovým ostěním s rytou lištou s uchy, v 1. patře na severu dvě na výšku obdélná okna se segmentovým cihelným záklenkem. Předsíň bez střechy, pouze obvodové zdi. V jižní fasádě zazděná kamenná pamětní deska.