socha sv. Josefa

Soška sv. Josefa na zdobném sloupku se nachází cca 30 m ve svahu pod kostelem za S brankou v ohrazení areálu kostela. Podstavec se sloupkem se nachází dodnes na svém původním místě, ale plastika sv. Josefa byla v 80-90 l. 20. stol. přemístěna ke kostelu. Po r. 2000 byla plastika odcizena a dosud nenalezena. Zřízeno na náklady Josefa Häckla, nesignováno, mat žula. Votivní nápis čitelný jen z části: … et JOSEPH HÄCKL Nr. 30, 1843. Sloupek posazen na kamenném základu zapuštěném do svažitého terénu. Na volné straně dva kamenné stupínky. Podstavec sloupku tvoří na výšku situovaný kvádr. Horní hrana mírně odsazená a zaoblená. Na čelní straně ryté dvojité obdélné zrcadlo se zbytky rytého votivního nápisu s datací 1843. Na bočních stranách rytá vykrajovaná zrcadla. Na podstavec dosedá hranolový kónický sloupek s bochníkovou patkou a masivní hlavicí. Podstavec se sloupkem spojen pásem železa (kramle). Patka na čelní a bočních stranách zdobena mělkou podélnou obdélnou vpadlinou ukončenou na bocích odsazenými oblouky. Ve vpadlinách vždy po třech reliéfních střapcích. Zadní strana hladká. Kónický dřík na čelní a bočních stranách zdobený reliéfními úponky a hrozny vinné révy. Zadní strana hladká. Hlavice masivní, bloková, na půdorysu „T“, profilovaná, na čelní straně se dvěma a na bočních vždy s jednou plastickou andílčí okřídlenou hlavičkou. Za zadní hladké straně „zádlab“ pro svislé pásové železo spojující dřík sloupku se spodní částí sošky. Na čelní straně postamentu dvě a na bočních vždy s jeda plastická andílčí okřídlená hlavička. Na horní straně postamentu vidět kovový trn. Horní část pásoviny spojující sošku s dříkem sloupku volná. Soška dle starší fotodokumentace (1962, 1976, 1986, 1989): postava světce oděna ve zvlněném rouchu, držící v náručí malého Ježíška. Světec prostovlasý s plnovousem. Svatozáře již chyběly, na temnech hlav pouze kovové trny.