pomník obětem pochodu smrti

Pomník ve tvaru jehlanu z hrubě tesaných kamenů, nahoře železná trnová koruna. Na soklu obrázky ryté do skla, nápis. Segment s paprsky (ve 2 třetinách) z kovových prutů v zemi před pomníkem. Terén kolem upraven parkově se záhony růží vpředu, cestičkami a po stranách a v pozadí s jehličnatým porostem. Pochod smrti vyšel z koncentračních táborů Zwickau a Legenfeldu 13. dubna 1945 a bylo na něj vyhnáno 1450 mužů a 150 žen, jejichž řady během pochodu rychle řídly. Kolona byla 21. dubna na silnici mezi Martinovem a Holubínem omylem napadena střelbou amerického letce. Okamžitě zemřelo 16 vězňů a doprovod pochodu všechny raněné namísto ošetření postřílel. Obyvatelé německé národnosti z Pístova oběti odvezli na 4 vozech a zahrabali do jámy v lese přibližně 100 m od místního hřbitova. Místo hromadného hrobu neoznačili. Exhumace hrobu na jaře 1946 odhalila 66 obětí z Polska, Sovětského svazu, Itálie, Belgie, Německa, Jugoslávie, Maďarska, ČSR. Pozůstatky byly uloženy do rakví a pochovány na hřbitově. V roce 1950 přibyly těla dvojice anglických letců, kteří byli zastřeleni u Dolního Kramolína Němci při nouzovém seskoku z hořícího letadla.